Въгледобив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въгледобив
КИД-2008
-B. Добивна промишленост
→05. Добив на въглища
05.1. Добив на антрацитни и черни въглища
05.2. Добив на кафяви и лигнитни въглища
Въгледобив в Общомедия

Въгледобивът е подотрасъл на добивната промишленост, извършващ производството на каменни въглища, чрез добива им от земята в подземни или открити мини.[1]

В миналото е бил ключов сектор в икономиката на индустриалните страни, тъй като след Индустриалната революция въглищата стават основен източник на енергия за промишлеността. В средата на 20 век те отстъпват място на нефта и природния газ и днес в страни като Германия или Белгия, традиционно добиващи големи количества въглища, тази дейност е ограничена или напълно прекратена.

Географско разпределение[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият производител на въглища в света е Китай, а Съединените американски щати разполагат с най-големите въглищни запаси.

Европа[редактиране | редактиране на кода]

Основните въгледобивни райони на Европа са части от Германия, Полша, Украйна и Русия. Въглищата все още са важен източник на енергия за много европейски страни, особено в производството на електричество, но използването им се ограничава по екологични съображения.

В миналото Южен Уелс, Йоркшир и други части на Великобритания са основни въгледобивни области, но от 1980-те насам се наблюдава постоянен спад в сектора. Днес в Aнглия не се добиват въглища.

България[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият производител на въглища в България е предприятието Мини Марица изток в Област Стара Загора.

Северна Америка[редактиране | редактиране на кода]

В Съединените щати районът на Апалачите е главният производител на черни въглища. Други големи находища има в Средния Запад и Скалистите планини, но главно на кафяви въглища и лигнит. Най-големите запаси от антрацит са в Североизточна Пенсилвания.

Австралия[редактиране | редактиране на кода]

Австралия разполага със 76 милиарда тона въглища или около 8% от световните резерви.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Europa - RAMON - Nomenclature Detail View // ec.europa.eu. Посетен на 6 април 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Coal mining“ и страницата „Major coal producing regions“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.