Камило Голджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камило Голджи
Camillo Golgi
италиански лекар

Роден
Починал
21 януари 1926 г. (82 г.)
ПогребанИталия

Учил вПавийски университет[1]
Научна дейност
ОбластНеврология, хистология
Работил вПавийски университет (1 ноември 1876 – 1918)[1]
Награди Нобелова награда за физиология или медицина (1906)
Камило Голджи в Общомедия

Камило Голджи (на италиански: Camillo Golgi) е италиански невролог и хистолог, Нобелов лауреат за физиология или медицина през 1906 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Кортено, днес Кортено Голджи, край Бреша, в семейството на лекар и сам завършва медицина в университета в Павия през 1865 г. Започва работа като хистолог в университетската лаборатория и лекар в психиатрична клиника. През 1879 – 1880 г. става професор по хистология в университета в Сиена, а от 1880 до 1912 г. професор по хистология и обща патология отново в университета в Павия. В различни периоди от кариерата си заема длъжностите декан на Медицинския факултет и ректор на университета. През 1900 г. е избран за член на италианския сенат.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Научните изследвания на Голджи са в областта на неврологията и неврофизиологията.

Един от най-значимите му приноси е разработената от него техника за оцветяване на нервната тъкан със сребърен нитрат, която дава възможност в детайли да се изследва морфологията на съставляващите я клетки. Открива и проучва един вид нервни клетки с къси израстъци, изучава нервните окончания в гръдното зърно и открива наречения на негово име апарат на Голджи – мрежеста структура в животинската клетка с важна роля в клетъчния метаболизъм и мембранния транспорт.

В резултат на изследванията на Голджи се затвърждава схващането, че невронът е основният структурен елемент на нервната система. Експериментално тази хипотеза е доказана и от испанския хистолог Сантяго Рамон и Кахал, с когото през 1906 г. Камило Голджи си поделя Нобеловата награда за физиология или медицина.

Освен в неврологията, Голджи има приноси и в областта на патологията: прави хистологична диференциация на различните видове тумори, изследва плазмодиите, причиняващи малария, и установява зоните от мозъка, които биват поразени при формата на ревматизъм хорея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б GOLGI, Camillo // Посетен на 18 октомври 2021 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Нобелови лауреати“. Еднотомна енциклопедия, БАН, Фондация „Отворено общество“, София, 1994, ISBN 954-8104-03-2, ISBN 954-520-030-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]