Канадска космическа агенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канадска космическа агенция
Canadian Space Agency
Основаване1 март 1989
ЦентърКвебек, Канада
БюджетC$332 милиона (2018 – 19)
Уебсайтwww.asc-csa.gc.ca/eng/
Канадска космическа агенция в Общомедия

Канадската космическа агенция (на английски: Canadian Space Agency; на френски: l'Agence spatiale canadienne) е правителствена канадска космическа агенция.

Основана е на 1 март 1989 г., а на 10 октомври 1990 г. получава кралското одобрение. Главен изпълнителен директор на агенцията е президентът ѝ, като той е подчинен на министъра на иновациите, науката и икономическото развитие.

Резиденцията на агенцията е в Квебек, но има и офиси в Онтарио и Саскечеван.

История[редактиране | редактиране на кода]

Агенцията е създадена чрез Акта за Канадската космическа агенция през 1989 г., като той влиза в сила на 14 декември 1990 г., след като получава кралското одобрение на 10 октомври 1990 г. [1]

До 2009 година няма собствен бюджет, вместо това ѝ се отпускат пари на базата на проектите, по които се работи. След 2009, агенцията получава фиксиран годишен бюджет от С$300 милиона, като реалната сума варира поради участия в специални проекти.

Канадска космическа програма[редактиране | редактиране на кода]

„Canadarm“ (вдясно) по време на мисията STS-72

Канадската космическа станция се управлява от Канадската космическа агенция. Основният принос на програмата към изследването на Космоса е създаването на „Canadarm“ и „Canadarm2“ – роботизирани ръце, използвани за изпращане, маневриране и улавяне на товар на борда на космическите совалки и на Международната космическа станция.

Канадски космонавти[редактиране | редактиране на кода]

Общият брой на канадските космонавти е 14, от тях 10 са пенсионирани, а останалите 4 са активни. От всички 14 канадски космонавти, 9 са взели участие в космически мисии [2].

Канадската космическа агенция е провела 4 кампании за набиране на космонавти. За първи път такава кампания е проведена през 1983 след покана от НАСА за участие в космическа мисия. Отзовават се над 4000 желаещи, от които са избрани шестима – Робърта Бондар, Марк Гарно, Робърт Тирск, Бярни Тригвасон, Стивън Маклейн и Кен Мъни. При втората кампания, състояла се през 1992 г., желаещите са над 5000 и след шестмесечен процес по подбиране са избрани четирима – Крис Хадфийлд, Жули Пайет, Дафид Уилямс и Майкъл Маккей. През 2009 г., след третата кампания са приети Джереми Хенсън и Дейвид Сен-Жак. През 2017 г. след селекция са избрани Джошуа Кутрик и Дженифър Сидни-Гибънс [3].

Двама от канадските космонавти така и не отиват в Космоса – Кен Мъни, както и Майкъл Маккей, който напуска поради здравословни причини [4][5].

Съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

Канадската космическа агенция използва основно 4 съоръжения на територията на Канада:

В агенцията работят около 670 служители, като 90% процента от тях се помещават в Космическия център „Джон Чапман“. Останалите са разпределени в офиса в Гатино, в лабораторията „Дейвид Флорида“ в Отава, както и в други сгради в Хюстън, Вашингтон и Париж [6].

През годините агенцията е използвала и използва космодруми на територията на Канада, САЩ, Индия, Казахстан и Русия. Днес единственият космодрум в Канада не се използва[7].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Department of Justice. Canadian Space Agency Act // Посетен на 2019-11-16.
  2. Canadian Space Agency. Frequently asked questions – Astronauts // Посетен на 2019-11-16.
  3. Canadian Space Agency. History of the Canadian astronaut corps // Посетен на 2019-11-16.
  4. Lydia Dotto. Canadian Astronauts // Посетен на 2019-11-16.
  5. Michela Rosano. Canadian Space Agency astronaut profiles // Canadian Geographic. Посетен на 2019-11-16.
  6. Canadian Space Agency. Organization // 2018-02-28. Посетен на 2019-11-16.
  7. Churchill Rocket Research Range National Historic Site of Canada // Directory of Federal Heritage Designations. Посетен на 2019-11-16.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Canadian Space Agency в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​