Кане Корсо Италиано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кане корсо италиано
Кане корсо италиано
Характеристики
Ръст Мъжки: 64—68 см
Женски: 60—64 см
Тегло Мъжки: 45—50 кг
Женски: 40—45 кг
Произход
Страна Flag of Italy.svg Италия
Кане корсо италиано в Общомедия

Кане корсо италиано (на латински: cohors - защитник) е брахицефална италианска порода кучета от рода на мастифите.

Екстериор[редактиране | edit source]

Кане корсо се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова/светлокафява окраска. То е с релефна и мощна мускулатура, грациозни движения, високо и снажно на ръст.

Характер[редактиране | edit source]

Невероятно добро сработване със стопанина, използвано преди всичко за охрана, а впоследствие и като домашен любимец предвид привързаността му към семейството. Обича деца. В Италия породата се е наложила като "куче на мафията", заради нрава му досущ приличащ на член на Коза Ностра - себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията, и жесток към всички, които я наранят.Притежава спокойствие и вдъхва респект присъщи за уравновесените и държащи под контрол положението огромни породи.Кане Корсо никога не атакува без причина.Може наоколо да е пълно с всевъзможни дразнещи го котки, други кучета или странични шумове, ако стопанина не му подаде команда то остава безмълвно.Изключително податливо към дресировка.Понякога не се нуждае и от думи, един поглед е достатъчен за това интелигентно куче, за да разбере какво се желае от него.Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност.Ще се изненадате с каква лекота прескача препядствия или догонва зададена цел.Кучето се подчинява на всички в семейството, но избира само един от тях за свой стопанин и счита неговата дума за неоспорим закон.Когато дълго време той отсъства корсото страда, има нужда от човешка близост и внимание, за което се отплаща с подчинение и любов. Но наистина има голяма, привързаност към семейството, Кане Корсото не трябва да остава прекалено дълго време само, независимо че трябва не трябва да се оставя над 5 часа само защото може да се случат някой неща. Трябва да имате правилен подход към него, един от тях е никога като прави нещо нередно и вие не го одобравяте никога не го бутайте,стискаите и удряте. Защото може докато е малко да не обръща внимание но докато стане голям се чуства силен едър и че никой не може да го спре затова е нужно да му се скарате със звуците 'ЕЙ' и Ш и да му казвате думата НЕ но тези неща трябва да се казват със строг тон повярваите и аз имам Кане Корсо което е високо 73см и тежи 51 кг а е на 11 месеца очакваме го да стане 60-65 а ако бог е решил може и 70.

Особености[редактиране | edit source]

Породата е природно неподатлива към болести, много рядко вашето куче ще заболее за разлика от останалите породи.Затова и опазването на породата "чиста" при кане корсо е по-строга отколкото при останалите.Това куче практически е неуязвимо и "имунизирано" към всякакви инфекции.Бързо се адаптира към нова обстановка, движенията му са бавни, сигурни и грациозни.Понякога се използва и при лов на едър дивеч.Ако му се подаде команда то атакува без да отстъпва без значение дали се бори с вълк или по-едро от него животно.Стига стопанина му да пожелае корсото въпреки благия си характер се бие до смърт, само за да угоди на собственика.

Външни препратки[редактиране | edit source]