Замбези (регион)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Каприви)
Регион Каприви на картата на Намибия
Границите на Ботсвана, Замбия, Ангола и Намибия при река Замбези

Замбези (на английски: Zambezi Region; до август 2013 г. Каприви, на английски: Caprivi) е един от 14 региона на Намибия, с административен център Катима Мулило. Областта носи името на бившия германски райхсканцлер Лео фон Каприви (1831 – 1899).

География[редактиране | редактиране на кода]

Каприви е предимно тропически регион с високи температури. Характеризира се с голямо количество дъждове падащи в периода декември – март, което го прави най-влажния район в Намибия.

Регионът е дом на близо 450 вида животни, включително и на африканския саванен слон. Това прави Каприви известна туристическа дестинация. Дивият живот в региона е защитен в няколко национални парка – Буабуата, Мудуму, Лизаулу, Мамили, Маханго и Западнокапривския национален парк. Животните свободно пресичат немаркираната граница с Ботсвана, където територията също е защитена от Национален парк Чобе. Регионът е първенец и по броя на птиците, които живеят тук – близо 70% от птичето богатство на Намибия.

Катима Мулило е административен център на региона и най-голямото населено място тук. Други по-малки градчета са Чои, Чинчимане, Букало, Сибинда и Импалила.

Граници[редактиране | редактиране на кода]

Каприви е провинцията в страната, която има най-много външни граници с други страни отколкото със съседния регион Окаванго в Намибия.

Население[редактиране | редактиране на кода]

В Каприви живеят около 90 000 души,[1] което се равнява на 4% от цялото население на Намибия. От тях 17 000 души са лози – етническа група, наброяваща 556 000 души като по-голямата част от тях живеят Западна Замбия, Северозападно Зимбабве и Северна Ботсвана. Езикът, говорен от лози, се е превърнал в лингва франка в източната част на Каприви.

Съществува етническо напрежение между лози и най-многобройния народ, живеещ в северна Намибия овамбо. Това довежда до въоръжен конфликт през 1994 г. и образуването на Фронта за освобождение на Каприви. Фронтът се обявява за самоуправление на ивицата Каприви.

Регионът е разделен на шест избирателни окръга – Конгола, Линианти, Сибинда, Катима Мулило – градски, Катима Мулило – селски и Кабе.

Избирателен окръг Код по ISO 3166-2 Площ в km² Жители Жители/km² Главен град
Кабе NA.CA.KB 14.979 Кабе
Конгола NA.CA.KO 4.134 Конгола
Линианти NA.CA.LI 13.741 Линианти
Катима Мулило – селски NA.CA.KR 22.197 Катима Мулило
Катима Мулило – градски NA.CA.KU 645 25.000 38.76 Катима Мулило
Сибинда NA.CA.SI 1.002 9.164 9.15 Сибинда

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Namibia's Population by Region // Election Watch (1). Institute for Public Policy Research, 2013. с. 3.
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.