Кариера (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кариера
Career
РежисьориДжоузеф Антъни
ПродуцентиХал Уолис
СценаристиДолтън Тръмбо
Берт Гранет
Джеймс Лий
Филип Стонг
В ролитеДийн Мартин
Антъни Франчоза
Шърли Маклейн
Керълайн Джоунс
МузикаФранц Уаксман
ОператорДжоузеф Ла Шел
МонтажУорън Лоу
Филмово студиоПарамаунт Пикчърс
Хал Уолис Продакшънс
Жанрдрама
Премиера8 октомври 1959
(Ню Йорк)
Времетраене105 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Приходи$ 3 000 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Кариера“ (на английски: Career) е американски драматичен филм от 1959 година с участието на Дийн Мартин и Шърли Маклейн, създаден от Парамаунт Пикчърс.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Актьорът и режисьор Морис „Мори“ Новак (Дийн Мартин) работи заедно с друг актьор, Сам Лоусън (Антъни Франчоза) в млада театрална трупа, по-късно набедена като „подривна“ заради либералните възгледи на членовете и. Това принуждава Новак да напусне театъра и да замине за Холивуд, където се превръща в известен режисьор, докато все още е в черния списък.

Мори и Сам познават Шарън Кенсингтън (Шърли Маклейн), алкохолизираната дъщеря на могъщия продуцент от Бродуей Робърт Кенсингтън (Робърт Мидълтън).

Лоусън постоянно се опитва да се докаже като актьор под смазващите удари на критиката, въпреки своята всеотдайност и страст към театъра. Това му струва раздялата със съпругата си Барбара Лоусън Хелмсли (Джоан Блекман). Дългогодишният агент на Сам, Шърли Дрейк (Керълайн Джоунс) непрекъснато се опитва да му уреди работа и той започва постепенно да се налага, дори и в продукция на Кенсингтън. Точно когато е напът да получи главната роля в телевизионен сериал, неговата лоялност е поставена под съмнение и наяве излиза връзката му с „подривната“ театрална дейност на Новак.

Както неправомерно набедения Новак, така и Лоусън попада в черния списък и кариерата му се срива. Той е принуден да започне работа като сервитьор.

Новак, с риск да се провали, решава да се завърне към театъра и да се опита да пробие на Бродуей с нова пиеса. Той предлага на Лоусън възможността отново да работят заедно. След агонията, Лоусън приема и черния списък остава в миналото. С Лоусън в главната роля, новата пиеса жъне успехи и покорява Бродуей. Дрейк, която е влюбена в Лоусън, го пита дали борбата и унижението, на които се е подложил са си стрували цената, която е платил и той отговаря, че не съжалява за нищо.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Career // IMDb. Посетен на 2015-3-8. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Career (1959 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​