Карл Калбаум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Калбаум
K. L. Kahlbaum.jpeg
Роден 28 декември 1828
Дрезденко, днешна Полша
Починал 15 април 1899 (на 51 г.)
Гьорлиц Германия
Гражданство немско
Професия психиатър

Карл Лудвиг Калбаум (на немски: Karl Ludwig Kahlbaum) е немски психиатър. През 1855 получава медицинската си степен в Берлин, а впоследствие работи като лекар в душевната болница в Вехлау. За известен период е и лектор в Университета в Кьонигсберг (1863-66), а от 1867 е директор на психиатрията в Гьорлиц.

Като психиатър Калбаум осъзна, че опита да се групират душевните разстройства, основан на прилики във външните симптоми е безполезен и се опитва в своята работа да развие класификационна система, която групира душевните болести според тяхното развитие и изход. Той е запомнен с изследването си направено в Гьорлиц заедно с Евалд Хекер (1843-1909) и което включва изследване на млади психотични пациенти. При анализа на техните душевни болести Калбаум и Хекер представят класификационна система, която използва описателни термини като дистимия, циклотимия, кататония, парафрения и хебефрения. В изследването си те са пионери в приложението на клинични практики в изследването на душевното здраве.

Калбаум се свързва с това, което е познато днес като шизофрения, тогава известно като Jugendliche Irresein или "младежка лудост" и набляга на важността на родителското възпитание за предовратяването на това състояние. В своето изследване на кататонията, той публикува монография "Die Katatonie oder das Spannungsirresein", в която характеризира разстройството като смущение в моторната функционалност, което представлява фаза в прогресиращата болест, която включва стадии на мания, депресия и психози, които типично завършват с деменция.[1]

Бележития "Синдром на Калбаум" е кататоничен симптом, характеризиран с продължително и безцелно ритмично повторение на думи и изречения, които са безсмислени и незначителни.

Научни работи[редактиране | edit source]

  • Die Gruppierung der psychischen Krankheiten und die Einteilung der Seelenstörungen, 1863
  • Die Katatonie oder das Spannungsirresein, 1874
  • Die klinisch-diagnostischen Gesichtspunkte der Pathologie; In Volkmann's Sammlung klinisher Vorträge, Leipzig, 1878, Nr. 126.

Източници[редактиране | edit source]

  1. American Journal of Psychiatry Catatonia in Psychiatric Classification: A Home of Its Own