Карл Лаутербах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Лаутербах
Karl Adolf Georg Lauterbach
германски ботаник и географ
Роден
Починал

Националност Германия
Учил вХайделбергски университет
Вроцлавски университет
Научна дейност
ОбластБотаника, география
Карл Лаутербах в Общомедия

Карл Адолф Георг Лаутербах (на немски: Karl Adolf Georg Lauterbach) е германски ботаник и географ, изследовател на Нова Гвинея.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младост (1864 – 1896)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 април 1864 година в Бреслау, Кралство Прусия (днес Вроцлав, Полша). Изучава земеделие и ботаника в университетите в Бреслау и Хайделберг. През 1888 година получава докторска степен от Хайделбергски университет. През 1889 – 1891 година предприема околосветско пътешествие като посещава САЩ, Хавайските острови, Нова Зеландия, Австралия и остров Ява. През 1890 година посещава и изследва ботаническия свят на Германска Нова Гвинея.

През 1895 година, след смъртта на баща си, поема управлението на фамилните земи, но още на следващата година му е предложено и той поема ръководството на голяма германска експедиция в Нова Гвинея.

Експедиции в Нова Гвинея (1896 – 1898)[редактиране | редактиране на кода]

От 1896 до 1898 година, заедно с австралийския географ от немски произход Ернст Тапенбах, изследват долината на река Раму (Отилиен Флюс). В горното ѝ течение откриват хребета Хаген, а Лаутербах установява в хребета Бисмарк, разположен покрай левия бряг на реката, височини над 4300 м.

През 1899 година провежда нова експедиция в този район и по течението на река Раму открива златни находища.

Следващи години (1899 – 1937)[редактиране | редактиране на кода]

От 1898 до 1905 година е директор на немска компания със седалище в Берлин, занимаваща се с минни разработки в Нова Гвинея. От 1907 година се посвещава на обработката на своята ботаническа колекция в имението си в Бреслау, където умира на 1 септември 1937 година на 73-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Негово име носи род растение – Lauterbachia.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Свет, Я. М., История открытия и исследования Австралии и Океании, М., 1966, стр. 288.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Karl Lauterbach (Biologe) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​