Карл Мориц фон Бойрман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Мориц фон Бойрман
Karl Moritz von Beurmann
германски изследовател
Роден
Починал
февруари 1863 г. (27 г.)

Националност Германия
Карл Мориц фон Бойрман в Общомедия

Карл Мориц фон Бойрман (на немски: Karl Moritz von Beurmann) е немски изследовател на Африка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 юли 1835 година в Потсдам, Германия. През 1853 година започва военна кариера, но скоро изоставя армията и ентусиазиран от пътешествията на Хайнрих Барт започва да прави планове за експедиции в Африка.

През 1860 – 1861 година предприема първото си пътуване в африканския континент като се изкачва по Нил до Короско, пресича Нубийската пустиня до Бербер и оттам до Суакин на Червено море.

През 1862 година тръгва от Бенгази, преминава през Джоло и Мурзук и в края на август достига до езерото Чад. В края на 1862 година предприема преговори с местните вождове, за да му разрешат да продължи на изток от езерото по посока на Судан, където най-вероятно е загинал неговият съотечественик Едуард Фогел. В началото на 1863 година такова разрешение му е дадено и той изследва платото Вадаи (1259 м) в Източен Чад, където през февруари е убит, вероятно по заповед на местния султан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 160, 169.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Karl Moritz von Beurmann в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​