Кармен Лусия Антунес Роша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кармен Лусия Антунес Роша
Бразилски магистрат
Кармен Лусия Антунес Роша 
Родена: 19 април 1954 г. (60 г.)

Кармен Лусия Антунес Роша (на португалски: Cármen Lúcia Antunes Rocha) е бразилски магистрат - съдия от Върховния федерален съд на Бразилия.

Кармен Лусия е родена на 19 април 1954 г. в Монте Карлос, щата Минас Жераис, Бразилия. Първоначално учи в щатския колеж "Дон Лусио Антунеш де Суза" в Еспиноза, Минас Жераис, и в колежа "Сакре кьор де Жесус" в Бело Оризонте, Минас Жераис. През 1977 г. придобива професорска степен по право в Католическия университет на Минас Жераис. През 1979 е специализира търговско право във Фондация "Дон Кабрал", а през 1981 придобива магистърска степен по конституционно право във Федералния университет на Минас Жераис. Владее френски, испански и немски език.

Професионалната си кариера Кармен Лусия започва като адвокат, а по-късно е щатски прокурор на Минас Жераис. Заема поста Главен щатски прокурор на Минас Жераис при управлението на губернатора Итамар Франко. Известно време е професор по конституционно право в Католическия университет на Минас Жераис. Член е на Института на бразилските адвокати и е бивш главен редактор на списанието, издавано от същия институт. Автор е на редица изследвания в областта на конституционното право.

През 2006 г. Кармен Лусия става втората жена, номинирана за съдия във Върховния федерален съд на Бразилия, за каквато е назначена от президента Лула да Силва на мястото оттеглилия се Нелсон Жубин. Встъпва в длъжност на 26 юни 2006 г. В периода 2009-2011 г. тя е член на Висшия електорален съд от квотата на Върховния федерален съд.

Мандатът на Кармен Лусия като съдия във Върховния федерален съд изтича през 2018 г., когато тя навършва 70 години - задължителната възраст за пенсиониране на върховните съдии в Бразилия.

Нелсон Жобин Съдия от Върховния федерален съд на Бразилия ( 2006 – ---) ...