Картагенски владения в Испания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Картагенските владения в началото на III век пр.н.е.
Картагенските владения в началото на Втората пуническа война

Картагенските владения в Испания просъществуват от 575 до 206 г. пр.н.е., когато картагенците търпят съкрушително поражение в битка при Илипа по време на Втората пуническа война.

Началото на пуническото присъствие в Иберия се слага след основането на първата картагенска колония Ебес. Това е периода в който града-майка на пунически Картаген - Тир, е последователно под асирийска и халдейско вавилонска власт (ср. асирийски плен и вавилонски плен). Това обстоятелство позволява на пуните от Картаген да се еманципират и постепенно понякога доброволно, понякога насилствено да поставят финикийските колонии в Западното Средиземноморие и отвъд Херкулесовите стълбове под свой контрол и власт, изграждайки своя Картагенска морска или презморска конфедерация.

Някъде в периода около битката при Алалия, пунически Картаген разгромява Тартес, което му позволява да се замогне и окончателно и безвъзвратно да се въздигне благодарение на огромното богатство на Тартес, за което съобщават всички антични автори.

Източници и литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]