Каруца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каруца, типична за България и балканския регион
Дървена каруца от Австралия, наричана в България по турски „бешик“ (люлка)
Каруца в България с допълнителни ритли за обемни товари, 1983 г.
Кубинска каручка

Каруца е превозно средство, състоящо се от 2 или 4 колела, открита дървена каросерия и задвижвано от животински впряг – обикновено кон, магаре или вол.[1] Каруцата се използва за транспорт най-вече в селата и малките градове и е сред малкото напълно съобразени с екологията превозни средства.

България[редактиране | редактиране на кода]

В българското село с каруца обикновено е наименувано превозно средство с 4 колела теглено от 1 или 2 коня. Тя е лека и, понеже се използва предимно за превоз на хора и леки товари, може да е украсена с рисувани орнаменти, цветя или природни мотиви. Известни са със здравината и елегантността си произвежданите в Горна Оряховица и Враца каруци. В Северозападна България, и на други места, каруцата за конски впряг е популярна с името талига (в руски телега).

Каруца с 2 колела се нарича двуколка или бешик (тур. – люлка). В България няма традиции да се използват за селскостопански нужди. Обикновено са предназначени за превоз на хора и то във впряг с 1 кон.

По-груба, по-тежка, с по-голям обем на каросерията и с по-висока товароподемност е т.нар. кола. Конструктивно колата е построена с 4 колела както каруцата, но се тегли от волове, биволи или от разпространените допреди 50-60 години коне, наричани тежковози. С такава волска кола може да се превозват товари от 1,5 до 2 тона.

Циганска каруца (Долна баня)

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Традиционно се изработва от дърво, макар да се използват и колела с бандаж от твърда гума или пневматични автомобилни гуми. Въпреки че изглежда твърде примитивна, нейната изработка е свързана със сложни технически детайли, които понякога могат да отнемат месеци за сглобяването ѝ. Металните елементи от конструкцията се изработват предимно ръчно от коларо-железари, а направата на дървените колела с необходимата здравина изискват високи професионални умения и добро познаване на дървения материал от майсторите дърводелци.

Каруците се използват най-вече за превоз на селскостопанска продукция. Самите каруци тежат около 250-300 килограма, но с тях може да се пренася тройно по-голям товар.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. каруца // ibl.bas.bg. Институт за български език. Посетен на 2023-07-20.