Касов апарат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Старинен механичен касов апарат
Колекция от касови апарати от средата на XX век до днес

Касовият апарат е механично или електронно устройство за изчисляване и регистриране на продажбите, често с чекмедже за съхраняване на пари в брой. Съвременните касови апарати отпечатват и касова бележка за продажбата.

Чекмеджето, съдържащо парите, най-често може да бъде отворено само след извършена продажба или чрез специален ключ, който се съхранява от собственика на магазина и евентуално може да бъде предоставен на определени от него служители. Целта е да се намали риска от кражба от страна на продавачите, които иначе, ако клиентът не поиска касова бележка, биха могли да не регистрират продажбата и да приберат получените пари за себе си. Тъй като при продажбите в брой най-често се налага връщането на ресто, продавачът не би могъл да получи достъп до парите, с които да го върне, без първо да регистрира продажбата.

Всъщност, първите касови апарати се появяват изключително с цел предотвратяване на злоупотреби от страна на недобросъвестни продавачи. Нещо повече, съществува теория, че „нечетните“ цени от типа 0,99 лв. са се наложили като практика за пръв път не заради евентуалния си психологически ефект върху купувачите, колкото за да бъде наложително връщането на ресто (а с това и регистрирането на продажбата в касовия апарат).[1]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Bryson, Bill. Made in America. Black Swan, 1994. ISBN 0-552-99805-2. с. 114–115.