Каунт Файв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каунт Файв
Каунт Файв през 1967 г.
Каунт Файв през 1967 г.
Информация
ОтСан Хосе, САЩ
СъздаванеСан Хосе, Калифорния, САЩ
СтилГаражен рок
Рок енд рол
Активност1964 – 1969
Музикален издателDouble Shot
Каунт Файв в Общомедия

Каунт Файв (на английски: Count Five) е американска геридж рок група, произхождаща от Сан Хосе, щата Калифорния. Техният най-масов хит е сингълът от Топ 10, наречен Psychotic Reaction.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основите на групата са положени през 1964 г. от Джон Микалски – Маус (р. 1948 г. в Кливланд, щата Охайо -- първа китара) и Рой Чейни (р. 1948 г. в Индианаполис, щата Индиана -- бас китара), като двамата се познават от гимназията и имат малък опит в бързо разпаднали се групи. След като за кратко се наричат Скуайърс и променят състава, на полезрението излизат Каунт Файв. Джон Бърн – Шон (1947 – 2008, р. в Дъблин, Ирландия) взема бас китара и главни вокали, Кен Елнър е на тамбурина и хармоника и поема част от вокалите, а барабанист е Крейг Аткинсън – Буч (1947 – 1998 г., роден в Сан Хосе, Калифорния). Каунт Файв са обект на внимание поради навика си да се обличат в перелини а ла граф Дракула, когато излизат на сцена.

Psychotic Reaction е призната за част от наследството на геридж рока, и е съчинена от Бърн. Групата я прецизира и тя влиза в прожекторите на концертните им участия. Песента е повлияна от стила на съвременници като Стендълс и Ярдбърдс. Тя среща откази от няколко компании, след което подписва с Дабъл Шот Рекърдс, базиран в Лос Анджелис. Psychotic Reaction е издадена като сингъл, достигайки №5 в американските класации в края на 1966 г. Групата изпитва частичен успех за известно време и вниманието към нея се размива, както се случва и с техния единствен хит. Друга причина за фиаското е решението на всичките пет члена (всички на възраст между 17 и 19 години) да предприемат стъпки в посока към колежанско образование.

Каунт Файв се обединяват още веднъж, когато свирят на концерт през 1987 г. в клуб в Санта Клара, Калифорния, наречен Уан Степ Бийонд. Тази проява е издадена като Psychotic Reunion LIVE!.

Песента Psychotic Reaction е използвана в музикален автомат в ранна сцена от Алис в градовете на Вим Вендерс (1974 г.)

Крейг Аткинсън умира на 13 октомври 1998 г., а Джон Бърн – Шон умира на 15 декември 2008 г. на 61 години, от цироза на черния дроб.

Рон Чейни събира нова банда през 90-те, наречена Каунт (с Бърн и барабаниста Роко Астрела, който свири в последната версия на оригиналната група). Каунт издава първото си CD, Can't Sleep, през 2002 г. През 2006 г., Каунт Файв е сред първите групи, които са почетени с място в Залата на славата на рока в Сан Хосе.