Квинт Невий Корд Суторий Макрон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Квинт Невий Корд Суторий Макрон (Quintus Naevius Sutorius Macro; 21 пр.н.е. - 38 г.) е преториански префект на Римската империя от 31 до 38 г. по времето на мператорите Тиберий и Калигула.

Макрон е римски конник. Произлиза от плебейската фамилия Невии. Роден е в Алба Фученс (Alba Fucens) в планината Монте Велино, над езерото Лаго Фучино.

По времето на император Тиберий той е префект (комендант) на Вигилиите (нощната стража и пожарна).

На 18 октомври 31 г. Макрон става преториански префект на преторианската гвардия. Той е разобечител на заговора на Ливила. Активно участва в свалянето и екзекуцията на предишния преториански префект Луций Елий Сеян. Вероятно участва и при ликвидирането на фамилията на Сеян и неговите подържници.

При Калигула той запазва поста си и се предполага, че 37 г. убива стария и болен Тиберий. Светоний пише, че той спечелил Калигула като му дал 34 г. жена си Ения Трасила (Ennia Thrasylla, или Eunia; Ennia Naeva) на разположение. През 38 г. Калигула го пропъжда от поста му, като му предлага службата на префект на Египет (praefectus Aegypti). Двамата със съпругата му са арестувани 38 г. и се самоубиват, вероятно са екзекутирани.

Литература[редактиране | edit source]

PIR ² N 12

Източници[редактиране | edit source]