Кебра Нагаст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кебра Нагаст
Оригинален езикгеез
Видисторическо произведение; хроника

„Кебра Нагаст“ (или „Книга на славата на царете на Етиопия“) е традиционна етиопска хроника, на мъртвия език геез, съществуваща поне от 7 века.

За много етиопски християни и растафариани тя описва истинската история за произхода на династията на Соломонидите в Етиопия. Те я разглеждат като безспорен източник за преминаването на етиопците от почитане на слънцето, луната и звездите към това на „Бога на Израел“.

Според „Кебра Нагаст“ императорската фамилия на Етиопия произлиза от цар Соломон и Македа. Техният син станал Менелик I, първият император на Етиопия. Менелик, вече пораснал, посещава баща си в Йерусалим и пренася в Етиопия Кивота на завета.

Никой от ръкописите на „Кебра Нагаст“ не дава сведения за личността на компилаторите, нито за времето на съставяне и обстоятелствата, при които се е случило това. Повечето изследователи смятат, че тя е съставена малко след възстановяването на властта на Соломонидите, по времето на Йекуно Амлак (управлявал 1270 – 1285).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kebra Nagast в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​