Кежуал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кежуал (на английски: casual - небрежен, обикновен) се възприема в наши дни като стил на обличане и дори начин на живот (култура). Особено популярен е сред футболните фенове.

История[редактиране | edit source]

През 60-те години на миналия век, по времето на музикалната революция, политическата нестабилност и развитието на технологиите, в Англия младите изпитват по-голяма нужда от всякога да се отделят от рамките на обществото. Неслучайно се появяват различни течения сред тийнейджърите по онова време. Едно от тях е това на модовете (mods). Като всяко течение и това си има своите отличителни белези. За модовете те са музиката, скутерите и модата. Носят се спортни марки като Fred Perry и Ben Sherman. Футболната кежуал култура се появява по трибуните, сред футболните хулигани. Тя е свързана с футбол, насилие и мода. Спорно е кога точно е започнало това течение във фенските среди. Но за негово начало се смятат края на 70-те, когато водещите английски клубове по онова време (Ливърпул, Нотингам Форест, Евертън) доминират и в Европа. Феновете на тези отбори се прибират от гостуванията на любимия клуб из големите европейски градове, носейки със себе си маркови италиански и френски дрехи. Понякога те били дори задигани от магазините при масови хулигански сбивания, завършващи с потрошени витрини на магазини, заведения, автомобили и т.н. По това време полицията била особено бдителна към футболните фенове, които се отличавали с клубните принадлежности на отбора си, а скинхедс - с кубинки на Dr. Martens, бръснати глави и познатите символи по дрехите си. Полицията не обръщала внимание на фенове в скъпи дизайнерски марки, тъй като хулиганите били смятани за хора от нисшите и бедните прослойки на обществото. В края на 70-те и началото на 80-те крайно популярни са марки като Sergio Tacchini, Fila и Lacoste, както и обувки на Adidas, Nike, Puma и Diadora. В средата на 80-те различни марки се носят в различни кежуал групировки (firms). Тогава сред кежуалите популярни стават Stone Island, Burberry, Aquascutum, Armani, Lois и други. През 90-те кежуал модата се насочва от спортни марки към по-официални като Prada, Polo Ralph Lauren и Paul Smith. Продължават да се носят и доста от спортните марки. В наши дни особено популярни са Fred Perry, Lonsdale, Ben Sherman, Stone Island, Merc, Umbro, Henri Lloyd, Lacoste, Burberry, Sergio Tecchini и други.Отличителни черти на модата Кежуал са блузи с яка, шлифер до колената, прибрани кецове, карирани шапки, якета или панталони.

Музика, филми и любопитни подробности..[редактиране | edit source]

Тъй като за полицията кежуал модата вече е отличителен знак за хулигани, доста кежуали се ориентират към по-нетрадиционни марки като One True Saxon, 6876 и други. Интересно е да се спомене, че бдителността на полицаите стига дотам, че логото на Stone Island, което представлява компас, бива оприличавано на нео-нацистки знак. С нацистки символи се асоциират и лавровия венец на Fred Perry, който е познат от символите на Третия райх, както и името на Lonsdale, което съдържа 4 от 5-те букви от NSDAP - партията на нацистите от времето преди Втората световна война. За кежуал музика се определят групи като The Streets и Mitchell Brothers. Доста от хората, свързани с тази култура слушат хардкор музика, пънк, рок, ска, ой, техно музика, хаус, транс и други. Игрални филми, в които става дума за кежуали и тяхната култура са The Football Factory, Green Street Hooligans, I.D., It's a Casual Life, Cass, Awaydays.