Келтска арфа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Една от каменните плочки, на която е изобразен арфист

Келтска арфа /или Клæрсак/ е музикален инструмент от групата на струнните инструменти.

Съвременно копие на келтска арфа

Това e вид старинен инструмент от Ирландия и Шотландия. Отличава се с нежна, подобна на съвременната арфа звучност, но по-тиха и с по-силно металическо звучене. Най-ранните сведения за този инструмент датират от 700 г.сл.Хр. - това са каменни плочки, намерени в Шотландия, на които е изобразен арфист. Позната е и като ирландска арфа.

Келтската арфа е била изключително популярна от Средновековието до края на 19 век, когато тя вече започва да отмира. Инструментът е нехроматичен, нетемпериран, със струни първоначално направени от конски косми, след това от черва, а след 15 век - от метал. Броят на струните варира силно - от 7 в по-ранните инструменти до 34 в съвременните. Корпусът е триъгълен, с значително по-малък резонатор от този на класическата арфа. Има различни начини за извличане на полутонове (струните възпроизвеждат само натурални тонове), но най-разпространеният е чрез специални метални кукички.

В миналото бардовете в Ирландия и Шотландия са били на почит, тъй като обикновено те са били единствените, които могат да свирят на този инструмент. Имали са специални права и обикновено са свирили на церомонии по коронясване на крале, племенни вождове, както и различни келтски религиозни обреди.

Днес са запазени три келтски арфи - две от тях се съхраняват в Шотландия (арфата на кралица Мери и т.нар. Ламонт), а другата в Ирландия. Днес тя е широко разпространена в двете страни, както и в по-малка степен в Северна Америка. Келтската арфа е национален символ на Ирландия, който присъства и на герба.

Музиканти[редактиране | редактиране на кода]