Кеймбриджки университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кембриджки университет)
Кеймбриджки университет
University of Cambridge
Universitas Cantabrigiensis
ДевизHinc lucem et pocula sacra
Основанок. 1209 г.
ВидДържавен
КанцлерДейвид Сейнсбъри
Студенти19 955
МестоположениеКеймбридж, Англия
Цветове  Кембриджко синьо
Сайтwww.cam.ac.uk
52.2054° с. ш. 0.1132° и. д.
Местоположение в Англия
Кеймбриджки университет в Общомедия

Кеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Както и в Оксфордския университет по онова време, а и дълго след това, преподаването и заниманията с наука са тясно свързани с религията, теологията и богословието. Друга отличителна черта на тези училища е, че те са асоциации от самостоятелни колежи, всеки от тях със свои собствени правила и традиции. За двата университета е характерно многовековно благородно съперничество и често за възпитаниците им се говори като за възпитаници на Оксбридж. Считат се за най-елитните университети във Великобритания и едни от най-престижните в света. В ежегодната класация за качеството на университетите във Великобритания (виж например такива източници като „Таймс“ и в. „Файненшъл Таймс“) през последните няколко десетилетия Кеймбридж заема първо място, следван от Оксфордския университет и Импириъл Колидж и е известен особено с биологическите, физическите, юридическите и теоложките специалности.

Възпитаници на Кеймбридж са носители на общо 96 Нобелови награди[1] – повече от всеки друг университет в света. Повечето от тях са били в Кеймбридж като студенти или докторанти, а останалите са преподаватели, членове на колежите и научни сътрудници.

Система на обучение[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е организиран на 2 нива – самостоятелни в административно отношение колежи и университет в съвременния смисъл с факултети и катедри. Колежите в Кеймбридж (различни по-размер) са 31 и имат за цел обучение на студентите (главно за бакалавърска степен). 28 колежа приемат мъже и жени, 3 приемат само жени, а 2 – само докторанти. Те са и местата, около които е организиран студентският живот и където студентите живеят през по-голяма част от следването си. Благодарение на колежите студентите следват традиционно установената с векове система на обучение, при която упражненията се провеждат в присъствието на малко (често 1 – 2) студенти с преподавател (наставник). За разлика от далечните отношения преподавател-студент в другите университети (с големи академични групи и многобройни потоци от суденти), тук наставникът е в постоянен контакт със своите подопечни и разговорите помежду им засягат не само научните, но и всякакви други проблеми. На тази уникална система се дължи голяма част от успеха на обучението в Оксфорд и Кеймбридж в Обединеното кралство. Възпитаниците на Оксбридж заемат първите редици във всички области на политиката, културата и бизнеса в страната.

Колежи (с година на основаване)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nobel prize winners // University of Cambridge. Посетен на 8 септември 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]