Кефал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кефал
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
серия:Ovalentaria
разред:Кефалоподобни (Mugiliformes)
семейство:Кефалови (Mugilidae)
род:Кефали (Mugil)
вид:Кефал (M. cephalus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Кефал в Общомедия
[ редактиране ]

Морският кефал (Mugil cephalus) е риба от семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, представена в Черно море от 1 род с 4 вида.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Рибите – морски кефал, тънкоуст кефал, илария и платерина, са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки за охранване. Размножава се през юни – септември в открито море. Храни се с детрит, растителни обраствания, бентос и други. Ценен стопански вид за България.

Най-голямата риба от тях е морският кефал. Достига до 65 cm на дължина и тегло от 4–5 кг, но понякога и до 1 метър и 5–7 кг. Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

за Речен кефал виж – Речен кефал

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mugil cephalus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)