Чукурова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Киликийско поле)
Вижте пояснителната страница за други значения на Чукурова.

Чукурова на административната карта на Турция
Чукурова на административната карта на Османската империя

Чукурова е равнина, и по-точно низина, както и географски, икономически и културен район в Средиземноморския регион на Турция, която обхваща вилаетите Мерсин, Адана, Османие и Хатай.

С население от почти 5,7 милиона районът е 3-тият по значение мегаполис в Турция след Истанбул и столицата Анкара. Площта ѝ възлиза на 38 585,16 km², т.е. 1/3 от територията на България.

Етимологията ѝ идва от на турски: çukur, което ще рече „депресия“, т.е. денивелация, пропадане от нивото на анатолийското плато през киликийската (юдейската) порта и наставката на турски: ova. Чукурова е исторически известна като Киликия. На север е оградена от Тавър.

Чукурова започва от Анамур на запад, разширявайки се на изток по протежение на Средиземно море и се простира далеч на север до Туфанбейли, обгръщайки като обвивка залива Искендерун, а на юг свършва с района на антична Антиохия на границата със Сирия. Културен център на долината е град Адана, вилает Мерсин.

По-голяма част от долината е с плосък релеф и е плодородна земя, което я прави един от най-плодородните селскостопански райони в света. През цялата си история, Чукурова е вратата от Европа към Близкия изток и стои като точка по най-краткия път през Киликийските порти към Светите земи, Месопотамия, Арабия, Египет, Персия.

Чукурова е транспортен възел, с две големи морски пристанища и нефтен терминал. В Адана през 1973 г. е основан Университет „Чукурова“, през 2010 г. с 32 700 студенти. Университетът „Чукурова“ е един от водещите турски университети с 10 факултета, 1 държавна консерватория, 3 колежа, 9 професионални профила, 3 института и 29 изследователски и приложни центъра.[1]

В началото на нашата ера оттук (Тарс) апостол Павел започва да проповядва нова религия, след Йерусалимския събор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]