Кинкс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кинкс
Helmfrid-sofa4 Touched.JPG
Информация
Създадена Лондон, Великобритания
Стил рок, поп
Активни години 1964-1996 г.
Свързани изпълнители Арджент, Криейшън
Уебсайт thekinks.info
Бивши членове Рей Дейвис
Дейв Дейвис
Мик Ейвъри
Пит Куайф
Ники Хопкинс
Джон Далтън
Джон Гослинг
Анди Пайл
Гордън Джон Едуардс
Джим Родфорд
Иън Гибънс
Боб Хенрит
Марк Хейли
Кинкс в Общомедия

Кинкс (на английски: The Kinks) е английска музикална група, оказала силно влияние върху развитието на рок музиката в средата на 60-те години. Основана е през 1963 година от Рей Дейвис, Дейв Дейвис, Пит Куайф и Мик Ейвъри и става известна на следващата година с третия си сингъл „You Really Got Me“. Песента по-късно е изпята и от Ван Хален.

Корените на групата се откриват в Мъсуел Хил, Северен Лондон, от братята Дейв Дейвис и Рей Дейвис, ведно с Пит Куайф. Те оставят широко наследство в течението Британска инвазия в САЩ, и са признати като една от най-мощните и влиятелни рок групи в епохата.

Музиката им е повлияна от голям спектър от жанрове, включващи ритъм енд блус, британски мюзик хол, фолк и кънтри. Рей Дейвис (вокали, ритъм китара) и Дейв Дейвис (китара, вокали) остават членове през всичките 32 години от съществуването на групата. Най-дълго на работа е Мик Ейвъри (барабани и перкусионни) и е заместен от Боб Хенрит (от Арджънт) през 1984 г. Първият бас китарист Пит Куайф е заменен от Джон Далтън през 1969 г., а Далтън е сменен от Джим Родфорд през 1978 г. Сесийният кийбордист Ники Хопкинс съпровожда бандата в студиото в голяма част от записите от средата до края на 60-те. През 1969 г., кийбордистът Джон Гослинг се включва в състава, което официално ги прави в петчленна сила. Йън Гибънс го замества през 1979 г., свирейки с групата докато най-накрая тя не бива разпусната.

Кинкс назряват в родината през 1964 г. с третия си сингъл, You Really Got Me, написан от Рей Дейвис. Тя става международен хит, оглавява класациите в Обединеното кралство и стига Топ 10 в Щатите. От средата на 60-те до началото на 70-те издават низ от сингли и дългосвирещи плочи, които са оценени добре от критиката, но не са посрещнати добре в търговски смисъл. Те се сдобиват с репутация за песни и концептуални албуми, които отразяват английската култура и начин на живот, нагорещени от наблюдателния авторски стил на Рей Дейвис. Албумите Face to Face, Something Else, The Kinks Are the Village Green Preservation Society, Arthur, Lola Versus Powerman and the Moneygoround и Muswell Hillbillies, както и съпровождащите ги сингли, са едни от най-бележитите свидетелства от периода.

Кинкс имат след това театрални концептуални албуми, които не срещат такъв успех, но групата отбелязва съживяване в края на 70-те и началото на 80-те с албумите Sleepwalker, Misfits, Low Budget, Give the People What They Want и State of Confusion. Освен това, групи като Ван Хален, Джем, Нек и Претендърс правят кавъри на песните им. Така продажбите от каталога на Кинкс се покачват. През 90-те бритпоп групи като Блър и Оейзис цитират Кинкс като творчески модели. Кинкс се разделят през 1996 г., в резултат на търговските неуспехи от последните им няколко албума, както и поради творчески разпри между братята Дейвис.

Кинкс изстрелват пет сингъла в Топ 10 на щатските Билборд. Девет от техните албуми се класират в Топ 40. В Обединеното кралство, групата има 17 сингъла в Топ 20, както и пет албума в Топ 10. Четири от албумите им са сертифицирани със златен статут от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка. Измежду техните отличия са награда Айвър Новело за "Изключителна служба на британската музика". През 90-те, оригиналните четири члена на Кинкс са почетени с място в Залата на славата на рокендрола, както и в Британската зала на славата през 2005 г.

Начало[редактиране | edit source]

Братята Дейвис са родени в покрайнините на Северен Лондон, на ул. Хънтингтън Роуд, Източен Финчли, като са най-младите и единствени момчета в семейство от общо осем деца. Родителите им, Фредерик и Ани Дейвис, не след дълго се преместват в Денмарк Терас №6, във Фортис Грийн, което е съседен район на Мъсуел Хил. Вкъщи те са потопени в море от разнородни музикални стилове, от мюзик хола, от поколението на родителите им, до джаза и ранния рокендрол, който е предпочитан от сестрите им. Музикалните им спомени се въртят около целонощни партита, провеждани в първата стая на дома им, които оставят незаличима следа в съзнанието на братята. Томас Китс пише, че "влиянието на тези партита върху Кинкс... е забележително. Дали съзнателно или не, [на сцената] изглежда, че Рей се опитва да повтори съботните нощни партита от семейната къща -- изпълнени с хаос, бира и припявания." Рей и брат му Дейв, който е три години по-млад, се научават да свирят на китара, и заедно се занимават със скифъл и рокендрол.