Кино Лазаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кино Лазаров
български юрист
Роден
Починал
26 август 2018 г. (84 г.)

Учил вСофийски университет
Право
Учил приПетко Стайнов

Кино Давидов Лазаров е български юрист в областта на административното право и процес, белетрист и сатирик. През 1953 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет.[1] В продължение на девет години е съдия в Плевенски районен съд, след което завършва редовна аспирантура по административно право и администратичен процес в Института за правни науки при БАН, под научното ръководство на акад. Петко Стайнов. През 1969 г. става доктор по право. През същата година е консултант по административно право към Върховния съд.

От юни 1970 до януари 2006 е последователно научен сътрудник, старши научен сътрудник II степен и професор в същия институт. От май 1995 г., е един от доайените на Юридически факултет на Пловдивския университет (професор по административно право и процес).

Бил е член на три консултативни съвети по законодателството, както и един от членовете на комисията по изготвяне на Конституцията.[2][3]

Автор е на повече от сто научни съчинения в областта на административното право и процес (монографии, учебници, студии и статии). Негови трудове са публикувани във Франция, Германия, Русия, Полша, Чехия и Словакия. Той е основният инициатор, автор и председател на Комисията за изготвяне на Административно-процесуален кодекс.

Носител на орден „Кирил и Методий“ I степен.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aлманах на завършилите висше образование в Софийския университет „Климент Охридски“ 1888-1974. Т. 2. София, Софийски университет, 1975. с. 1432.
  2. Миланов, Живко. Кой баща, кой - далечен роднина... За авторството на новата ни Конституция и някои моменти от нейната история // Дума. 17 декември 2015.
  3. Методиев, Веселин; Стоянов, Лъчезар. Проект за Конституция, изготвен от колектив в състав: проф. Живко Миланов, проф. Кино Лазаров, проф. Стефан Стойчев, проф. Евгени Танчев, к.ю.н. Любен Кулишев, доц. Снежана Начева, ст.н.с. Емилия Друмева, ст.н.с. Красен Стойчев, Внесен във ВНС на 19 март 1991 г. от проф. Живко Миланов // Българските конституции и конституционни проекти. София, издателство „Петър Берон“, 2003. с. 387-408.

Източници[редактиране | редактиране на кода]