Кинхин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Членове на Дзен центъра Кандзеон по време на кинхин

Кинхин (経行; японски: кинхин или киогио, китайски: жинксин) в дзенбудизма е вървяща медитация, която се практикува между дългите периоди на седяща медитация позната като дзадзен.

Практикуващите вървят в посока на часовниковата стрелка в стаята, докато си държат ръцете в шашу (едната ръка свита на юмрук, докато другата е хванала свитата или покрива юмрука). По време на вървящата медитация всяка стъпка се прави след едно пълно вдишване. Началото на кинхин се обявява чрез двукратно удряне на камбана (кинхиншо). Края на кинхин се обявява чрез еднократно удряне на камбана (чукайшо).

В китайският дзен вървящата медитация се прави с дървена риба, чийто ритъм се следи. Всеки удар на дървената риба е стъпка.

Думата кинхин (経行) е образувана от йероглифа 経 (означаващ класически работи или религиозни учения) и 行 (означаващ "вървя"). Така 経行 ако е взето буквалното значение означава "вървене на религиозното учение" или по-добре преведено като медитативно вървене или вървяща медитация. Грешно е преведено от някой западняци като "вървя напред".

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]