Китайска хербология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изсушени билки и растения на пазара в Сиан

Китайската хербология (опростен китайски: 中药学; традиционен китайски: 中藥學; пинин: zhōngyào xué) или китайска хербална медицина е раздел на традиционна китайска медицина, занимаващ се с теория на традиционната китайска билкова терапия. В същото време при нея освен билки се използват и минерали, както и други продукти (вж например перлен прах).

История[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-ранната литература по темата на хербологията в Китай са списъци от предписания за специфични заболявания, като например манускрипта „Рецепти за 52 болести“, открит в Мавангдей, от 168 пр.н.е. А първият херболог, който има по-скоро митологичен характер, е Шенонг (神农, букв. „Божествен фермер“), който се приема, че е живял около 2800 пр.н.е. [1] Шенонг опитал (вкусил) хиляди билки и съставил Материя медика – Шенонг Бен Чао Дзин (神农本草经, букв. Материя медика на Шенонг), която е и най-старата книга в китайската хербална медицина. Тя класифицира 365 вида корени, треви, дървета, мъхове, животни и камъни в три основни категории на хербалната медицина:

  • „Отлична“ категория, която включва билки, които са ефективни за множество заболявания и основно отговарящи за баланса на тялото. Тези почти нямат неблагоприятни странични ефекти.
  • Категория на тоници, за тонизиращ и „повдигащ“ ефект, тези не трябва да се употребяват дълго.
  • Категория за субстанции, които трябва да се взимат предимно в малки дози за лечението на специфични заболявания само.

Оригиналният текст на Шенонг е загубен, но има запазени негови преводи [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Shennong 神农 Архив на оригинала от 2011-01-29 в Wayback Machine.. cultural-china.com.
  2. ((fr)) Du Halde J-B (1736): Description géographique, historique etc. de la Chine, Paris
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Chinese herbology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​