Кихару Накамура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кихару Накамура
中村 喜春
Родена14 април 1913 г.
Починала5 януари 2004 г. (90 г.)
Професияписател
Националност Япония
Активен период1983-2000
Жанрмемоари, документалистика
Темаживотът на гейшите
СъпругШинтаро Ота (1940-?)
Масая Накамура (?-?)
ДецаМасакатсу Ота

Кихару Накамура (на японски: 中村 喜春, Kiharu Nakamura) е японска гейша, преподавателка по музика и автор на мемоарния бестселър „Спомените на една гейша“. Счита се за една от последните автентични гейши.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Кихару Накамура, с рождено име Казуко Ихара Ямамото, е родена на 14 април 1913 г. в Токио, Япония, в заможно семейство на лекар. На 15 години бяга от дома си и отива в дом за гейши. Приема сценичното име „Кихару“, в превод „щастлива пролет“. Няколко години се учи да пее, танцува, да рецитира стихове, да свири на шамисен, да сервира чай, да се държи учтиво и да разговаря, и т.н, и от 16-годишна става гейша от първо ниво. Става първата гейша, която научава английски език и е много търсена в дипломатическите среди. Среща се с Чарли Чаплин, Жан Кокто, Бейб Рут, Уилям Рандолф Хърст, и др. известни личности. Става първата жена в Япония получила свидетелство за пилот.

По време на Втората световна война, омъжена за дипломат през 1940 г., e изпратена от правителството на Япония като шпионин в Калкута, Индия, като отговаря за предаването на тайни съобщения. После се преместват в Бирма, където се развежда. След завръщането си в Япония в края на войната със своя единствен син, вижда, че страната ѝ е съвсем различна, разтърсена и унищожена. През 1956 г. заедно с втория си съпруг Масая Накамура се премества в САЩ. След развода си с него се премества в Ню Йорк, където работи като преподавател по шамисен, дава консултации за постановки на пиеси и опери, вкл. „Мадам Бътерфлай“.

През 1983 г. е издаден нейният мемоарен роман „Спомените на една гейша“. В него опровергава съвременния образ на гейша, формиран след Втората световна война, малко повече от проститутка.

Автор е на 10 книги свързани с Япония.

Кихару Накамура умира на 5 януари 2004 г. в Куинс, Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • The Memoir of a Tokyo-born Geisha / Edokko geisha ichidaiki – издаден и като „Secrets of the Geisha“ (1983)
    Спомените на една гейша, изд.: ИК „Прозорец“, София (2000), прев. Ваня Пенева
  • ああ情けなや日本(草思社 (1985)
  • Ikina Onnatachi (1989)
  • Ikina Kotoba Yabona Kotoba (1992)
  • Otoko to Onna no Shinasadame (1993)
  • Koroshi Monku Wakare Monku (1995)
  • Lexicon of Obsolete Witty Japanese Phrases (1997)
  • しつけのない国 しつけのできない人びと(海竜社 (1998)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата 中村喜春 в Уикипедия на японски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​