Клара Ешкенази

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Клара Аврам Ешкенази)
Клара Ешкенази
българска партизанка
Родена
Починала
с. Попово дн. Искра, Царство България
Активен периодот 1938 г.

Клара Аврам Ешкенази (Искра) е участничка в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Българска партизанка от Втора родопска бригада „Васил Коларов“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Клара Ешкенази е родена на 12 ноември 1922 г. в Чирпан. Българска гражданка от еврейски произход. От 1938 г. е активен член на РМС и ръководи ремсовата група в Чирпан. През 1941 г. се изселва в Пловдив. Приета е за член на БРП (к). Възлага ѝ се задачата да бъде партиен куриер между Пловдив и Чирпан.

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През есента на 1941 г. Клара Ешкенази е арестувана. Въпреки жестоките изтезания, на които е подложена, не прави признания и е освободена. Привлечена е в състава на II Районен комитет на БРП (к) в Пловдив. Заради провал в организацията преминава в нелегалност и от 2 април 1943 г. е партизанка в чета „Райчо Кирков“ от Втора родопска бригада „Васил Коларов“. Приема партизанско име Искра.

На 3 септември 1944 г. част от Втора родопска бригада „Васил Коларов“ е в Новаковския балкан (Източни Родопи) и попада в обкръжение. Започва неравен бой с няколкохилядна войска и жандармерия. Клара Ешкенази и още 16 партизани се откъсват от отряда и попадат в засада. Загива разкъсана от бомба край село Попово, Пловдивски окръг.[1]

През 1950 г. на партизанското ѝ име е именувано село Искра (бивше Попово) в Община Първомай, област Пловдив. В селото е издигнат паметник в нейна чест. В град Чирпан има улица, наречена на Клара Ешкенази.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Клара Ешкенази-Искра, Възпоменателен лист, бр. единствен, Пд., 1946