Клаусхолм (имение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замъкът Клаусхолм
Градината на замъка Клаусхолм

Замъкът Клаусхолм е голяма къща, намираща се 12 км южно от Рендерс и в източната част на Юлан. Замъкът е един от най-добрите образци на барокова сграда в Дания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът се датира от края на 12 век, но за първи път е споменат през 14 век, когато негов собственик е Леу Оуесен – един от лидерите на юта въстанието срещу Валдемар Атердай. По това време Клаусхолм е сграда с четири крила, обградена с ров. Но когато първият министър-председател, големият канцлер Конрад фон Ревентоу придобил имота през 1960 г., като сградата се намира в окаяно състояние и на нейно място е построена сегашната двуетажна, трикрилена сграда. Проектирана е от датския архитект Ерст Бранденбургер със съдействието на шведа Никодим Тесин Млади.[1]

Замъкът Клаусхолм е проектиран, така че Големият канцлер да може да живее на първия етаж, а на втория, по-висок и с повече декоративни елементи да могат да се настаняват кралски посетители. Замъкът и градината са най-ранните и добри образци от бароковия период.

Благодарение на дъщерята на Конрад фон Ревентоу, Анна София Ревентоу, замъкът придобива популярност, когато тя е отвлечена като любовница на царя Фредерик IV Датски. Анна София става кралица през 1721 г. Когато царят умира през 1730 г., тя се завръща в Клаусхолм с нейния корт.

В замъкът се намира капела, която е декорирана от Анна София. В нея се намира един от най-старите органи, построени около 1700 г. от братята Ботцен от Копенхаген[2]

Реставрации[редактиране | редактиране на кода]

Липсата на питейна вода и електричество в замъка за дълъг период от време го прави обитаем само през летния период на годината. През 1964 г., новият собственик Хенрик и Рут Бернер реновират сградата, като резултат замъкът се връща към нормалното си обитание.

Реставрационните работи отнемат значителен период от време, сериозна грижа е положена за запазване на историческото наследство, като те продължават от 1730 г. и до днес. Сериозни усилия са положени през 1994 г., когато Маргарет II Датска награждава замъка с наградата Европейска Ностра за изключителна работа с историческото наследство.

Градина и имот[редактиране | редактиране на кода]

Големият бароков парк с фонтаните и алеите е проектиран през 18 век. През 2009 г., с подкрепата на фондация Реалдиниа, градината е старателно реновирана [3]

900 декара имот включват Schildenseje, Sophie-Amaliegård, Sophienlund и Estrupgård.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Clausholms historie. From Clausholms Slot Архив на оригинала от 2014-05-20 в Wayback Machine.. In Danish. Посетен на 6 януари 2010.
  2. Clausholm Slotskapel. From Orgler i Danmark Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.. In Danish. Посетен на 6 януари 2010.
  3. Clausholm Slot. From Danske Slotte og Herregaarde Архив на оригинала от 2006-04-27 в Wayback Machine.. In Danish. Посетен на 6 януари 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Clausholm Castle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​