Клуб де Регаташ Вашко да Гама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клуб де Регатас Вашко да Гама
Club de Regatas Vasco da Gama
Емблема на футболния клуб
Прозвище„Моруните“
Основан1898
ДържаваБразилия
СтадионСан Жануарио, Рио де Жанейро
Капацитет31 000
ПървенствоБразилия Серия А
2010Бразилия Серия А, 11-и
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Клуб де Регаташ Вашко да Гама в Общомедия

Клуб де Регатас „Вашко да Гама“, кратък вариант „Вашко да Гама“ (на португалски: Club de Regatas Vasco da Gama, изговаря се по-близо до Клуб ди Регатас Васку да Гама) е спортен (предимно футболен) клуб в Рио де Жанейро, Бразилия.

Основан е от португалски емигранти на 21 август 1898 г. И до днес тимът все още се спонсорира от португалската общност в града.

Техният стадион е „Сао Жануарио“, но част от мачовете си играят на „Маракана“. Освен футболен клуб „Вашко да Гама“ има и отбори в различни спортове. От техния баскетболен тим започва кариерата си баскетболистът Нене от НБА.

Титли[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на 19 век гребането е най-важният спорт в Рио де Жанейро. По това време Енрике Ферейра Монтейро, Луис Антонио Родригес, Жозе Александре д'Авелар Родригес и Мануел Тейшейра де Соза Жуниор решават да основат нов клуб по гребане. Заедно с още 62 членове на отбора (повечето от тях португалски емигранти), те създават клуб по гребане Вашко да Гама. При избора на името са вдъхновени от 400-годишнината от първото плаване от Европа до Индия.

Легендарни играчи[редактиране | редактиране на кода]