Кнут (бяла мечка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кнут.

Кнут на 24 март 2007 г.
Кнут с „майка“ си Томас Дьорфлайн

Кнут (на немски: Knut) е мъжка бяла мечка, родена на 5 декември 2006 г. – 19 март 2011 г[1] в Берлинския зоопарк, радваща се на международна известност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родители на Кнут са Тоска – родена в Канада и участвала в Държавния цирк на ГДР, и Ларс, роден в Мюнхенския зоопарк.

На 5 декември 2006 г. Тоска ражда 2 мъжки мечета (това са първите полярни мечки, родени в Берлинския зоопарк от повече от 30 години) Майката обаче ги отхвърля и вследствие на това едното мече умира 4 дена след раждането си. Екип на зоопарка отделя другото мече, Кнут, от майка му и започва да се грижи за него. Първите 44 дни от живота си Кнут прекарва в кувьоз. За него денонощно се грижи гледач на животни, който се мести да живее в зоологическата градина, за да може да храни мечето на всеки 4-6 часа.

При раждането си Кнут тежи 810 гр. Управата на зоопарка определя граница от 8 кг, след чието надхвърляне Кнут ще може да бъде показан пред публика. На 15 март 2007 Кнут тежи 8,2 кг и седмица по-късно – на 23 март – е представен на обществеността. На събитието присъстват около 500 журналисти от цял свят, а на следващия ден хиляди посетители се редят на опашка, за да видят мечето. Дори италианският министър-председател Романо Проди напуска тържествата по случай петдесетгодишнината на Европейския съюз, за да види Кнут на живо.[2]

В края на март 2007, берлинската зоологическа градина регистрира Кнут като търговска марка, за да може да печели от продажбата на тениски, чаши, плюшени играчки и др., като се споменава печалба от порядъка на два милиона евро. Освен това, управата на зоопарка очаква до края на годината 300 000 посетители повече от средния брой годишно.[3]

Курсът на акциите на Берлинския зоопарк се покачва двойно в рамките на половин месец (средата на март – началото на април).

В деня на официалното представяне Кнут е осиновен от министъра на околната среда Зигмар Габриел и неговото министерство. От там предлагат мечето да стане талисман на Конференцията за защита на редките видове в Бон през 2008 г.

На 16 април 2007 разходката му пред публика е прекъсната преждевременно, защото Кнут видимо не се чувства добре. По-късно става ясно, че няма място за притеснения – причината за неразположението на мечето е растящ кучешки зъб.

На 19 април 2007 зоопарка получава съобщение, изпратено по факс, в което неизвестно лице заплашва Кнут със смърт. Във факса се казва: "Кнут е мъртъв! Четвъртък по обяд." Въпреки че не взима заплахата за сериозна, полицията я разследва, а зоопарка увеличава броя на хората, грижещи се за Кнут. Срокът, споменат в заплахата, отминава без тя да бъде изпълнена.[4] На 19 март 2011 година Кнут почина пред очите на своите почитатели.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Отглеждането на диви животни от хора е доста спорно, защото според природозащитници то не е специфично за този вид животни, защото на тях им липсва социалното поведение, което имат животни, израснали по естествен начин, и така не могат по-късно да бъдат пуснати на свобода или отглеждани в стадо.

В немските медии се появяват думите на един активист за защита на животните, който казва, че неспецифичното за една полярна мечка отглеждане от хора е вредно за Кнут и затова е по-добре мечето да бъде умъртвено. Това поражда възмущение сред обществото. Впоследствие този активист заявява, че е бил цитиран неправилно. [5]

Кнут в медиите[редактиране | редактиране на кода]

Медийният интерес към Кнут е огромен – както от страна на немските, така и на международните медии. Не само булевардната преса, а и сериозни всекидневници отделят място за живота на мечето и тези, които се грижат за него. Местни и национални телевизии също отразяват развитието на Кнут. Държавната телевизия ARD започва да излъчва ежеседмична документална поредица за малкото мече, като първият епизод е гледан от около един милион души.

Официалното представяне на Кнут е предавано на живо по берлинската телевизия rrb, както и по новинарските телевизии N24 и n-tv. Новината за първата среща на Кнут с хора извън работниците в зоопарка достига всички кътчета на земята – Китай, САЩ, Узбекистан, Ирландия, Южна Африка, Индия и др.

В майското издание на списание Vanity Fair Кнут краси корицата заедно с Леонардо ди Каприо, а във версията на немски език за него е отделена цялата корица.

Интернет пространството също не подминава малкото мече – за Кнут има създадени многобройни частни блогове. За него има написани и много песни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]