Когнитивизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Думата когнитивизъм е използвана по няколко начина:

  • В етиката - това е философското гледище, че етичните изречения изразяват пропозиции и следователно са способни да бъдат верни или грешни. Тоест по-обобщаващо, когнитивизма по отношение на която и да било област на дискурса е позицията, че изреченията, които се използват в този дискурс са възприемаеми (английски: cognitive), което ще рече, че са носещи смисъл и способни да бъдат верни или грешни.
  • В естетиката, когнитивизъм е разбирането, че творба на изкуствто е стойностна, ако допринася със знание.
  • В психологията - това е подхода за разбирането на ума, който твърди, че умствената функция може да бъде разбрана, като "вътрешна" ролево-обвързана манипулация от символи.
  • Когнитивност (английски: cognition), изучаването на човешкия ум (неанатомично).
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cognitivism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.