Коефициент на Джини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световно разпределение през 2017 г. според Програма за развитие на ООН, Световния справочник на ЦРУ и Световната банка
Индекс на Джини от Втората световна война насам
Gini 2006 – 2012

Коефициентът на Джини, или индекс на Джини, се използва за статистическа характеристика на разпределението на благата в едно общество, т.е. на разликата (паричната) между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество. Приема се че той изразява тяхната неравномерност, като стойност 0 показва пълно равенство в доходите, а стойност 1 (или 100%) показва максимално неравенство (когато само един човек получава всички доходи, а всички други нямат нищо). Особено често този коефициент се прилага за характеризиране на доходи или благосъстояние; така например за разпределението на доходите той варира в световен мащаб от 20,9 в Словакия[1] до 62,0 в Република Южна Африка.[2] По данни на Евростат за 2018 г. България е с коефициент 39,6, което я нарежда на последно място с най-високо неравенство сред 32 европейски държави, подали данни за 2018 г.[1]

За 2017 г. оценката на стойностите на коефициента според Програма за развитие на ООН, Световния справочник на ЦРУ и Световната банка е представена графично.

Коефициентът на Джини носи името на италианския икономист и социолог Корадо Джини, който го предлага за първи път в 1912 г.

За България данни за коефициента на Джини има от 60-те години насам. Докъм 1975 г. коефициентът на Джини пада под 20, което е наистина ниска позиция и поставя България редом с развити държави като Великобритания, Германия, Полша и други. Към 1980 г. коефициентът на България започва да гони стойност 30 и неравенството става по-голямо, отколкото в капиталистическа Великобритания и социалистическа Полша.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Gini coefficient of equivalised disposable income – EU-SILC survey // Евростат. Посетен на 6 юни 2020.
  2. Income inequality // ОИСР. Посетен на 17 май 2020.
  3. Георги А. Ангелов. При соца: Партийният елит имаше доходи като на британски аристократи // Дойче веле. 30 март 2020. Посетен на 5 юли 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]