Козма презвитер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Козма Презвитер)
Козма презвитер
България
43.1497° с. ш. 26.4606° и. д.
Козма презвитер
Област Търговище
43.1497° с. ш. 26.4606° и. д.
Козма презвитер
Общи данни
Население584 души[1] (15 март 2024 г.)
48,2 души/km²
Землище12,141 km²
Надм. височина459 m
Пощ. код7918
Тел. код0605
МПС кодТ
ЕКАТТЕ37811
Администрация
ДържаваБългария
ОбластТърговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(СДС, НДПС; 2015)
Кметство
   кмет
Козма презвитер
Ерджан Ахмед
(ДПС)
Козма презвитер в Общомедия
Магазин за хранителни стоки

Козма презвитер[2], погрешно наричано Презвитер Козма, е село в Североизточна България.

Името на селото до 1934 г. е Кара Чуфаллар, когато е наречено на средновековния български писател Презвитер Козма.

Промишлена зона в селото

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Козма презвитер се намира в община Омуртаг на главен път София – Варна, на 5 km на североизток от общинския център град Омуртаг и на 15 km от Търговище.

История[редактиране | редактиране на кода]

През втората половина на ХIII век Селджукския султанат се разпада и е наследен от няколко дъщерни държави. Сред тях е Караманското емирство на Нуреддин бей, който обединява номадските тюркски племена, живеещи в района на дн. Сивас. Век по-късно караманско население е преселено в новозавладените от османците български територии, като голяма част от тези преселници попадат в Лудогорието. Според преданието тридесет семейства са се заселили в местността между днешните села Божурка и Козма презвитер, защото тогава се е вярвало, че ако прескочиш река върлуващата тогава епидемия от чума ще те отмине.

Войните между Русия и Османската империя, Балканската война и Втората световна война предизвикват няколко големи емиграции от района. Кооперирането на селското стопанство и централизираното планиране на икономиката води нова миграцията през 1950 – 1951 г. Селото е напуснато от нова група свои жители през 1968 – 1978 г., според договора между България и Турция за събиране на разделени семейства. Емигриращите се заселват в градовете Чорлу, Анкара, Бандърма, Балъкесир. Пета и последна вълна на емиграция настъпва след Възродителния процес през 1989 г.

През 1912 г. в селото се установяват имигранти от Беломорска Тракия, т.нар. тракийски бежанци. Днес тези земи са в териториите на Гърция и Турция. През 1951 г. в Козма презвитер се заселват шопи от Западна България. През 1963 г. в селото се заселват двамата братя Билал и Идриз от с. Чернооково, Преславско. Те поставят началото на рода Карагозлер.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В селото живеят християни и мюсюлмани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]