Колбасово дърво

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Колбасово дърво
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Бигнониеви (Bignoniaceae)
триб:Coleeae
род:Kigelia
вид:Колбасово дърво (K. africana)
Научно наименование
Benth., 1849
Синоними
Колбасово дърво в Общомедия
[ редактиране ]

Колбасовото дърво (Kigelia africana) е вид дървета от семейство Bignoniaceae. В тропическа Африка и на остров Мадагаскар от тях висят дълги 60-сантиметрови и няколко килограмови „колбаси“. Популярното наименование на тези дървета е „саламени“. Плодовете растат на големите клони на дървото на дълги въжета. Местните жители в района на Ашанти на територията на Гана наричат дърветата nufutene, което значи „висящи гърди“. В Централна Африка смятат тези растения за свещени.

Цвят Колката, Западна Бенгалия, Индия.
Плодове Колката, Западна Бенгалия, Индия.
Дънер Колката, Западна Бенгалия, Индия.

В някои племена, които населяват Кот д'Ивоар, има обичай по домовете си да окачат дървесните „колбаси“ като символ на плодородие.

Пресните плодове са отровни и имат силно слабително действие. Също така плодовете служат като храна още когато са печени, сушени или ферменирали. Намират още приложение и в народната медицина за лекуване на венерически болести, змийско ухапване, ревматизъм.

Интересно е, че цветовете му се опрашват от прилепи. Оригиналните цветове на колбасовото дърво са подобни на огромни алени лалета или камбанки. Висят по три на грозд и се отварят само през нощта, издавайки доста неприятен мирис наподобяващ гнило месо. Миризмата на мърша обаче е сигнал за атака от страна на прилепите, за които нектарът скрит в цветовете на кигелията е истинско лакомство, а той никак не е малко – по 1 чаена лъжичка на цвят. Два-три дни след посещението на прилепите, на мястото на цветовете се образуват завързи.

В Източна Африка расте K. aethiopica, чиито нарязани на парчета и изпечени плодове се слагат в бирата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kigelia africana (Benth., 1849). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)