Дхармачакра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Колелото на Дхарма)

Дармачакра (санскрит: धर्मचक्र; пали: даммачакра; тибетски: འཀོར་ལོ། (chos kyi 'khor lo)), букв. „Колелото на Дхарма“ или „Колелото на закона“ [1] е символ, представящ дхарма, което е учението на пътя към просветление на Буда, водещ началото си от ранния период на индийския будизъм. [2] Колелото на Дхарма също така е един от осемте благоприятни символи, наречени Аштамангала. Подобен символ е също използван и в джайнизма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Символът Дхармачакра представлява колело на колесница (санскрит чакрам) с осем и повече спици. Това е един от най-старите известни будистки символи, намирани в индийското изкуство, появили се с първата оцеляла пре-харапанска индийска иконография по времето на цар Ашока [2]. Оттогава Дхамачакра е използвана като символ от всички будистки нации. В нейната най-опростена форма Дхамачакра е призната глобално като символ на будизма [3].

Символизъм[редактиране | редактиране на кода]

Опростена версия на Дармачакра

В будизма според Канона Пали, Виняпитака, Кандака, Махавага и Дамачакапаватана сута, броят на спиците на Дармачакра имат различни значения:

  • 8-те спици представляват Благородния осмократен път.
  • 12-те спици представляват Дванадесетте закони на зависимото възникване. (Пратитя-самутпада) или дванадесетте промени на Четирите Благородни Истини [4].
  • 24-те спици представляват Дванадесетте закони на зависимото възникване и Дванадесетте закони на зависимото прекратяване Пратитя-самутпада).
  • 31-те спици представляват 31 царства на съществуването (11 сфери на желанието, 16-те сфери на формата и 4-те сфери на безформеността).

В будизма частите на Дармачакра представляват и:

  • Нейната обща форма е на кръг, (чакра), който представляващо съвършенството на дарма учението.
  • Главината ѝ (т.е. центъра на Дармачакра) е дисциплината, което е основното ядро ​​на медитативната практика.
  • Рамката, която притежава спици е правилното мислене или самади, която държи всичко заедно.
  • Всяка спица представлява Благородния Осмократен Път, включващ
  • Правилната гледна точка
  • Правилният стремеж
  • Правилното говорене
  • Правилното действие
  • Правилният начин на живот
  • Правилното усилие
  • Правилното мислене
  • Правилната концентрация

Съответната мудра или символичния жест с ръка е известен като мудра Дармачакра.

Дармачакра е един от осемте символа на щастието на тибетския будизъм.

Дарма колелото се отнася за разпространението на дарма учението от страна в страна. В този смисъл на Дарма колелото започва движението си от Индия, преминава през Централна Азия, а след това пристига в Югоизточна Азия и Източна Азия.

Многократните завъртания на Колелото[редактиране | редактиране на кода]

Махаяна школите класифицират будистките учения в завъртания на последователна схема на развитие. Тези фази се наричат ​​„завъртания“ на Дармачакра (санскрит: дармачакра-правартана).

Всички будисти са съгласни, че първоначалното завъртане на колелото се случило, когато Буда обучил петимата аскети, които станали и първите му ученици в Парка на елените в Сарнат. В памет на този момент, Дармачакра е представена понякога с един елен от всяка страна.

В будизма на школата Теравада, това е единственото „Завъртане на Колелото“, а по-късните разработки в учението на будистката доктрина не са включени в Пали Канона и в Агамите и не се приемат като учения на историческия Буда.

Други школи на будизма като например Махаяна и Ваджраяна се разграничат по-късни „завъртания“ на Дармачакра. Характерните описания в тях варират. В Първото Завъртане на Дармачакра е оригиналното учение на Гаутама Буда, по-специално на Четирите Благородни Истини, които описват механиката на привързаността, желанието, страданието и освобождението чрез Осмократният Път; Второто завъртане учението за сутрата на Съвършената Мъдрост, основополагащ текст в Махаяна будизма, а третото завъртане е учението на Сутра Махавайрочана, основополагащ текст на Тантрическия будизъм.

В друга схема, Второто завъртане на Дхармачакра е Абхидарма, третото е сутрата за Съвършената Мъдрост на Махаяна, а четвъртото включва както Йогачара сутри, така и Татхагатагарбха сутри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Национални символи. Национален химн на Индия, архив на оригинала от 28 юли 2013, https://web.archive.org/web/20130728141114/http://www.indembsofia.org/bg/about-india/national-symbols/, посетен на 24 юни 2014 
  2. а б ((en)) Albert Grünwedel, Agnes C. Gibson, James Burgess, Buddhist art in India. Публикувано от Bernard Quaritch, 1901, стр. 67: „Колелото (дхармачакра), както вече е споменато, е възприето от последователите на Буда като символ на неговата доктрина, и комбинирано с други символи, като дхармачакра мудра над него и т.н. – представляват самия Буда в скулптурите от периода Ашока.“
  3. ((en)) Hermann Goetz, The art of India: five thousand years of Indian art. Crown, 1964, стр. 52: „дхармачакра, символ на Будистката вяра“.
  4. ((en)) Дхармачакра Сутра: Поставяне на колелото на Дхарма в движение
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dharmacakra в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​