Shell (компютри)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Команден интерпретатор)
Направо към: навигация, търсене
Шелът tcsh в Убунту

Командният интерпретатор (на английски: Shell, шел - обвивка) е програма, която приема команди от потребителя, и стартира програмите асоциирани с тези команди, или с други думи това е софтуерен компонент, който осигурява интерфейс за потребителите.

Терминът много често се отнася до обвивката (shell) на операционната система, т.е. външния слой на интерфейса между потребителя и вътрешността на операционната система (ядрото). Шелът осигурява достъп до услуги на ядрото на операционната система.

Операционните системи обикновено имат два вида обвивки: от команден ред и графична. Командният интерпретатор от команден ред осигурява интерфейс с команден ред (CLI) на операционната система, а графичният команден интерпретатор осигурява графичен потребителски интерфейс (GUI). И при двете категории основната цел на шела или командния интерпретатор е да извика или да "стартира" друга програма; въпреки това, шеловете често имат и допълнителни възможности, като например показване на съдържанието на директории и файлове.

Кратка история[редактиране | edit source]

Първите командни интерпретатори са създадени през 60-те год. на мин. век. Използвани са на машини, като ASR-33 Teletype и VT52. Тогава шеловете са били изцяло текстово базирани, с малки изключения за бизнес програми, които са използвали менюта. През 70-те, след навлизането на UNIX системите, шеловете започват да се развиват, появява се Pipeline, т.нар. конвейерно изпълнение на команди, което автоматизира процеса. Тогава в употреба навлизат и скриптовете, които дават големи възможности на потребителя.

Представители[редактиране | edit source]

Някои от най-известните командни интерпретатори са:

в Windows:

  • cmd.exe (Command Prompt), 4DOS, COMMAND.COM

в UNIX-подобните системи:

други:

  • Google Shell, iSeries QSHELL (IBM)

Виж също[редактиране | edit source]