Константа на тънката структура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Константата на тънката структура (наричана още константа на фината структура), означавана обикновено като \alpha, е една от фундаменталните физически константи, която характеризира силата на електромагнитното взаимодействие. Тя е въведена за първи път през 1916 г. от Арнолд Зомерфелд, за да се направят релативистски поправки при описанието на атомните спектрални линии в рамките на модела на атома на Бор. Наричат я също константа на Зомерфелд.

Константата на тънката структура е безразмерна величина и числената ѝ стойност не зависи от избраната система единици. Препоръчва се да се използва следната стойност [1]:

\alpha=7{,}297\;352\;537\;6(50)\times 10^{-3}=\frac{1}{137{,}035\;999\;679(94)}.

В системата СИ тя може да бъде определена като:

\alpha=\frac{e^2}{\hbar c \ 4 \pi \varepsilon_0}=\frac{e^2}{2 \varepsilon_0 h c},

където \ e — е елементарният електричен заряд,

\hbar=h/2\piконстанта на Дирак (или редуцирана константа на Планк)
\ cскорост на светлината във вакуум,
\varepsilon_0диелектричната проницаемост на вакуума.

В система сантиметър-грам-секунда (CGS) единицата за електрически заряд е определена така, че диелектричната проницаемост на вакуума е равна на единица. Тогава константата на тънката структура се определя като:

\alpha=\frac{e^2}{\hbar c}.

Константата на тънката структура може да бъде определена и като квадрата на отношението на елементарния електричен заряд към заряда на Планк.

\alpha=\left(\frac{e}{q_p}\right)^2.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Препоръчителна стойност на константата на тънката структура от CODATA.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Постоянная тонкой структуры“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.