Кракен (море)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за морето. За митичното чудовище вижте Кракен.

Морето Кракен, цветовете са условни

Морето Кракен (на латински: Kraken Mare) е едно от въглеводородните морета на Титан, (спътника на Сатурн). Намира се в северното му полукълбо, координатите на центъра му са 68° с. ш. 310° и. д. / 68° с. ш. 310° и. д.[1]. Дълго е 1170 km[1], площта му е около 400 000 km², т.е. сравнимо е по размери с Каспийско море[2]. В северната му част се намира остров Майда.

Морето е открито през 2007 г. от сондата Касини-Хюйгенс и е получило името си от митичното морско чудовище Кракен. С помощта на радиолокационно заснемане е установено, че е съставено от въглеводороди (етан и метан).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Kraken Mare // Gazetteer of Planetary Nomenclature. International Astronomical Union (IAU) Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN), 2008-04-11. Архивиран от оригинала на 14 декември 2012. Посетен на 2014-04-03. (на английски)
  2. ((en)) Касини-Хюйгенс:снимки на северното полукълбо на Титан // Архивиран от оригинала на 2014-04-07. Посетен на 3 април 2014. ((en))
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Море Кракена“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​