Кралевица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралевица
Kraljevica
Общ изглед
Общ изглед
45.2741° с. ш. 14.5683° и. д.
Кралевица
Страна Хърватия
ЖупанияПриморско-горанска жупания
Площ17,6 km²
Надм. височина0 m
Население4618 души (2011)
Пощенски код51262
Телефонен код051
Официален сайтwww.kraljevica.hr
Кралевица в Общомедия
Бакарският залив и протокът с Кралевица
Пристанището
Корабостроителницата
Замъкът Фортица и фарът отзад
Мостът към о. Крък

Кралевица (на хърватски: Kraljevica), известен и като Порто Ре (на италиански: Porto Re) е град в Хърватия, Приморско-горанска жупания, административен център на община.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в северозападната част на страната, на брега на Адриатическо море в залива Кварнер, на 23 км югоизточно от Риека и на 22 км северозападно от гр. Цриквеница. Разположен е на полуостров между морето и тесен проток, водещ към малкия Бакарски залив.

На брега на пролива има голям морски фар. В града от Адриатическото шосе се отклонява път, който през мост недалеч от града води към известния остров Крък.

Градът има 2857 жители, а населението на цялата община (наречена Град Кралевица) наброява 4618 души според данни от 2011 г.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото споменаване на града датира от 1525 г. Исторически Кралевица се развива като град на корабостроители, там е запазена най-старата на Адриатика корабостроителница.

В началото на 17 век градът се владее от представители на видния хърватски княжески род Зрински. По онова време е построен Старият град (наричан град на Зринските). През втората половина на 17 век преминава под властта на друг знаменит род - Франкопан, които разширяват Стария град (град на Франкопаните). Именно в Кралевица е разработен планът на неуспешния заговор на Фран Кръсто Франкопан и Петър Зрински срещу Хабсбургите.

През 1861 г. в Кралевица се ражда австрийският философ, езотерик, социален реформатор Рудолф Щайнер.

В градската корабостроителница в началото на 20 век работи Йосип Броз Тито.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основата на икономиката на Кралевица съставляват пристанищната дейност и корабостроенето, както и туризмът. Има пристанище и корабостроителница. Градът и околностите са популярно туристическо място.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]