Красимир Стойчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Красимир Стойчев e български предприемач, бивш издател-основател на в. “Стандарт”, продаден по-късно на руския бизнесмен Майкъл Чорни.

Красимир Стойчев е роден в София на 4 октомври 1955 г. Завършва английска гимназия а по-късно бива вербуван от службите през 1984 г. и работи като агент "Танев" към Второ главно управление на Държавна сигурност, "И" (икономика) управление IV-I-I. Това управление се занимава с икономическо контраразузнаване, с цел да контролира престъпленията в държавните предприятия.

Той е първият собственик на цифров мобилен оператор в България - “Мобилтел”, като взима лиценз за него през 1992 г., когато цифровите технологии в телекомуникациите още не са развити и го получава за 40 000 долара без търг. През 1996 г. го продава на руския бизнесмен Григорий Лучански, а през 1997 г. и на Майкъл Чорни. Стойчев е един от основателите на Г-13 - първата организация на български бизнесмени, в която влизаха Илия Павлов, Емил Кюлев, Борислав Дионисиев. Името му е забъркано в скандални сделки, а баща му беше убит пред къщата му във Виена, което се обяснява от някои коментатори с контактите му с руския бизнес.

Любител е на рока и често може да бъде чут по партита и пианобарове в София да изпълнява лично парчета на Дийп Пърпъл.

В момента Стойчев се е отдал изцяло на WiMAX технологията в компанията си Макс телеком.

Външни препратки[редактиране | edit source]