Кремиковци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за квартала на София. За района на Столичната община вижте Кремиковци (район). За металургичната компания вижте Кремиковци АД.


Кремиковци е квартал на София. Той е включен в административния район на Столична община Кремиковци. До 1978 година, когато е присъединено към града, Кремиковци е самостоятелно село.

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Стенописите в църквата „Св. Георги Победоносец“ на територията на Кремиковския манастир са обявени за паметници на културата през 1969 г., а иконостасът на манастирската черква „Покров Богородичен“ - от 1980 г. В кв. Кремиковци се намира и гробът на Димитър Казака - четник от Ботевата чета, обявен за паметник на културата през 1979 г.

Гергьовден[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 6 май се събират към 5000 до 10000-хиляди души в манастира и правят панаир, самият квартал е съставен от около 4000 души/население.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През квартала минава само автобус 117.Може да се хване от автостанция Изток/на Ботевградско шосе/, отива до град Бухово и обратно.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Около 3550 от населението на квартала са православни хриситяни, другите 450 са мюсюлмани.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът има само едно училище 156(ОУ) Васил Левски което принуждава повечето от учениците след 7-8 клас да ходят да учат в София, пътуването до София е около час. Населинието е до 60-70% образовано, 25% от необразованото население са цигани...

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Към около 80% от населението на кв.Кремиковци работеше в закрития комбинат "Кремиковци", останалите работят в София.