Крецулеску (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за православния храм. За други значения вижте Крецулеску.

Църквата Крецулеску

Църквата "Крецулеску" (на румънски: Biserica Creţulescu или Biserica Kretzulescu) е православен храм в центъра на румънската столица Букурещ. Строена е през 18 век в стила Брънковяну и се намира в идеалния център на Букурещ, в близост до Националната художествена галерия.

История[редактиране | edit source]

Църквата е построена в периода 17201722 година под ръководството на болярина Йордаке Крецулеску и неговата съпруга Сафра — дъщерята на княз Константин Брънковяну, от където носи и името си. Първоначално екстериорът на църквата е било богато зографисан, но след направената ѝ реставрация през 19351936 година той е заменена с тухлена фасада. От оригиналната външна зография са запазени само фреските в притвора на църквата. Интериорната украса на православния храм е дело на художника Георге Татареску и датират от 18591860 година.

По време на земетресението в Букурещ от 1940 година Крецулескувата църква e сериозно повредена. Нанесените ѝ щети са възстановени в следващите 1942–1943 година. В първите дни на комунистическия режим има предложение църквата да бъде съборена, но благодарение на застъпничеството на архитект Хенриет Делавранча-Джибори тя е запазена. Крецулескувата църква е повреждана през земетресението във Вранча от 1977 и по време на Румънската революция от 1989 година. От страни на църквата днес има мемориален бюст на румънския политик Корнелиу Копоску.

Галерия[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]