Крецулеску (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за православния храм. За други значения вижте Крецулеску.

Църква „Крецулеску“
Biserica Creţulescu
Creţulescu church.JPG
Крецулеску (църква) (Румъния)
Black pog.svg
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Населено място Букурещ
Вероизповедание Православие - РПЦ
Епархия Букурещка архиепископия
Време на изграждане 1720-1722 г.
Съвременен статут действащ храм

Църквата „Крецулеску“ (на румънски: Biserica Creţulescu или Biserica Kretzulescu) е православен храм в центъра на румънската столица Букурещ. Строена е през 18 век в стила Брънковяну и се намира в идеалния център на Букурещ, в близост до Националната художествена галерия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена в периода 17201722 година под ръководството на болярина Йордаке Крецулеску и неговата съпруга Сафра — дъщерята на княз Константин Брънковяну, откъдето носи и името си. Първоначално екстериорът на църквата е бил богато зографисан, но след направената ѝ реставрация през 19351936 година той е заменен с тухлена фасада. От оригиналната външна зография са запазени само фреските в притвора на църквата. Интериорната украса на православния храм е дело на художника Георге Татареску и датира от 18591860 година.

По време на земетресението в Букурещ от 1940 година Крецулескувата църква e сериозно повредена. Нанесените ѝ щети са възстановени в следващите 1942–1943 година. В първите дни на комунистическия режим има предложение църквата да бъде съборена, но благодарение на застъпничеството на архитект Хенриет Делавранча-Джибори тя е запазена. Крецулескувата църква е повреждана в резултат на земетресението във Вранча от 1977 и по време на Румънската революция от 1989 година. Отстрани на църквата днес има мемориален бюст на румънския политик Корнелиу Копоску.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]