Кристиан Леополд фон Бух

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристиан Леополд фон Бух
Christian Leopold Freiherr von Buch
германски геолог
Роден
Починал
4 март 1853 г. (78 г.)

Националност Германия
Учил вГьотингенски университет
Хале-Витенбергски университет
Работилгеолог, палеонтолог, пътешественик, географ
Кристиан Леополд фон Бух в Общомедия

Кристиан Леополд фон Бух (на немски: Christian Leopold von Buch) е немски геолог, палеонтолог, пътешественик и географ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от стара благородническа фамилия. Следва в университета заедно с Александър Хумболт и заедно с Авраам Готлиб Вернер се смята за основател на геоложката школа в Германия.

В началото на ХІХ век установява геоложкия строеж на Феноскандия. През 1806-1807 година изследва Гудбрандсдал (долината на река Логан), а на север от 62º с. ш. – платото Доврефел (2286 м). Между 65 – 68º с.ш. изследва областта Нурлан в Норвегия. Изследва още Лофотенските о-ви, остров Хинньо, остров Сеня, района на нос Нордкап, Порсангер фиорд и пресича Лапландия от север на юг до Ботническия залив.

През 1825 г. изследва дъгообразното възвишение Франконски Алб (дължина 150 км, 657 м) между 11° и 12° и.д. в Германия, на север от горното течение на Дунав, а през 1828 година – северните склонове на Алпите, пресичани от десните притоци на Дунав.

Първоначално основен акцент на неговите геоложки проучвания е вулканичната дейност, но по-късно се отдава изцяло на стратиграфските изследвания, като по този начин става основател на стратиграфията. Въвежда термините вулканичен кратер, калдера и други. През 1826 година публикува първата цялостна геоложка карта на Германия. През 1842 година е удостоен със златен медал на Лондонското геоложко дружество, а през 1850 г. става почетен член на Германското дружество по естествена история.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят кратер на Луната, няколко улице в германски градове и няколко вида растения.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • „Physicalische Beschrei-bung der Canarischen Jnseln“, (1825);
  • „Geammelte Schriften“, Bd. 1-4, 1867-85.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 372, 382.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Leopold von Buch в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​