Кристина Баксанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристина Баксанова
български журналист

Родена
16 ноември 1975 г. (48 г.)

Националност България
Учила вСофийски университет
Работилажурналист, репортер, телевизионен водещ
Семейство
СъпругМилослав Попов

Кристина Баксанова е българска журналистка, репортерка, телевизионна водеща и главен редактор „Международни новини“ в редакцията на bTV Новините. С професионален опит в bTV и Нова телевизия. Авторка е на много документални филми за bTV Документите и bTV Репортерите. Позната е на зрителите с отразяването на международни политически и социални събития.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 16 ноември 1975 г. в Пазарджик. Неин баща е Дончо Баксанов, областен управител на област Пазарджик при първото правителство на Бойко Борисов и депутат в XLII и XLIII народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ.[1]

Завършва ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик и Журналистическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен по телевизионна журналистика и международни отношения. Впоследствие специализира в Германия и в няколко други европейски страни[2]. Защитава докторска дисертация по темата за съвременната политическа ситуация в Германия и Югоизточна Европа.

Първите стъпки в професията си прави във вестниците „Антени“, „Неделен стандарт“, предаването „Добро утро“ на БНТ, ProMedia.[3] Постъпва на работа в bTV от нейното създаване през 2000 г. Три години преди това е репортер към „Новини и актуални предавания“ на Нова телевизия.

През 2006 г. се омъжва за колегата си Милослав Попов, който е тонрежисьор в телевизията.[4]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. на Кристина Баксанова са връчени почетната награда на БЧК, както и няколко отличия на неправителствени организации, свързани с работата ѝ за проблемите с опазването на околната среда.

Ежегодният европейски медиен фестивал в Русе награждава журналистката през 2004 г. с филмова награда за документалния ѝ филм „Португалия в ЕС“. През 2008 г. филмовият фестивал в Балчик ѝ връчва телевизионна награда за проекта „Непознатият цар“, част от поредицата „Цар Фердинанд Български – непознатите години“.

През 2010 г., в деня на българския лекар, Кристина Баксанова получава годишната награда от Българския лекарски съюз, за целенасочената си работа в областта на здравеопазването.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]