Кронщат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Русия. За града в Румъния вижте Брашов.

Кронщат
Кронштадт
— град —
Знаме
      
Герб
Страна Русия
Федерален субектСанкт Петербург
Площ19,35 km²
Население43 005 души
Основаване1704 г.
Пощенски код197760–197762
Официален сайтwww.gov.spb.ru/gov/terr/reg_kronsht/
Кронщат в Общомедия
Финският залив с Кронщат, 1888 г.

Кронща́т (на руски: Кроншта́дт; от немски: Krone – „корона“, и Stadt – „град“) е град-крепост и пристанище в Русия, административен център на Кронщатски район на град от федерално значение на Руската федерация Санкт Петербург.

Крепостта е изградена по проект на швейцарския архитект Доменико Трезини.

География[редактиране | редактиране на кода]

Население 43 005 жители (2010). Намира се на остров Котлин във Финския залив на Балтийско море. Отстои на 30 км на запад-северозапад от Санкт Петербург.

Охранява морските подстъпи към бившата столица. Седалище е на командването на Балтийския военноморски флот на Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е център на събитията известни като кронщадски метеж. Метеж не е имало, но кумонистическата история така го е отбелязала, за да оскверни паметта на моряците революционери, същите които изнесоха на раменете си атаката на зимния дворец. Само за един ден революционният трибунал, под председателството на Павел Дибенко, осъжда и екзекутира над хиляда души.[източник? (Поискан преди 62 дни)]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До 1983 г. до острова може да се стигне само по вода. Днес Котлин е съединен със северния и южния бряг на Финския залив чрез околовръстен път (кольцевая автодорога, КАД), преминаваща по Комплекса от защитни съоръжения на Санкт Петербург от наводнения (КЗС). На 12 август 2011 г. е открит тунел от 2 км под Финския залив.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

През 1990 г. историческият център на града влиза в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като съставна част на обекта „Исторически център на Санкт Петербург и свързани с него комплекси паметници“). „воин“

На Кронщат е присвоено званието „град на воинската слава“ (город воинской славы) през април 2009 г.

По времето на имп. Петър Велики бил построен дървен храм в чест на св. апостол Андрей, който в началото на 19 в. е изграден от камък, но през 1932 г. болшевишката власт го разрушава. През 2018 г. е взето решение за неговото възстановяване.

Родени в Кронщат[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]