Крум Дерменджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крум Дерменджиев
български скулптор
Борис Дерменджиев и Крум Дерменджиев
Роден
Починал
1 февруари 2005 г. (88 г.)

Учил вНационална художествена академия
Семейство
Братя/сестриИван Дерменджиев
Крум Дерменджиев в Общомедия

Крум Димитров Дерменджиев е български скулптор, класик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 юли 1916 година в Горна Джумая (днес Благоевград). Внук е по майчина линия на революционера Иван Пашалията. Членува в Дружеството на новите художници.[1] Завършва Държавната художествена академия в София през 1951 година с оценка отличен 6 с похвала. Като студент Крум Дерменджиев е обучаван от професор Марко Марков и професор Иван Лазаров. От 1952 година до 1955 година е асистент по специалност „Скулптура“ в академията при професор Михаил Кац.

Участва в състава на различни комисии като представител на Държавната комисия по скулптура към Комитета за изкуство и култура и Съюза на българските художници при приемането на някои художествени произведения.

Умира на 88-годишна възраст през 2005 година в София. След смъртта му в негова чест се реализират някои негови незавършени проекти за паметници, като този на Христо Ботев в Благоевград и Кузман Шапкарев.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

В ранните си години Крум Дерменджиев е работил в ателието на скулптора Любомир Далчев, което се намира в Бояна. Далчев казва за Крум Дерменджиев : „В областта на портрета, в много от образите, Крум Дерменджиев постига завидна висота“.

Крум Дерменджиев е автор на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местността Попови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелник и други. Негови произведения са участвали в изложби в Москва и в Берлин.

Самостоятелни изложби:[2]

  • 1939 – Благоевград
  • 1959 – Благоевград
  • 1968 – София
  • 1969 – с. Върбовка, Великотърновско

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия. Награждаван е с почетно звание заслужил художник (1970), заслужил гражданин на Благоевград (1975), орден „Кирил и Методий“ II степен (1976), орден „Стара планина“ I степен (2001) и почетен гражданин на Благоевград (2001). През 2003 г. е награден и с почетен юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иван Гранитски, „Възрожденските послания на Крум Дерменджиев“. - В: Ловци на метафори. София, Захарий Стоянов, 2008.
  2. Съвременна българска скулптура. София, Български художник, 1971. с. № 33. Дерменджиев, Крум.
  3. Започнаха тържествата за вековния юбилей от Илинденско-Преображенското въстание // dnevnik.bg, 2.8.2003. Посетен на 5.7.2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]