Крум Попов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за дееца на БЗНС. За офицера от МВР вижте Крум Попов (офицер).

Крум Попов
български политик
Роден
Починал
18 юли 1923 г. (31 г.)

Крум Кимов Попов е деец на БЗНС, кмет на София (1922 – 1923).[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 юни 1892 година в село Караач (дн. град Левски). Средно образование завършва в Плевенската гимназия. Работи известно време като учител. Приет е за студент в специалността „Право“ на Софийския университет. Прекъсва образованието си и участва във войните за национално обединение.

По време на Първата световна война става член на БЗНС, а през 1921-1922 г. е председател на околийската земеделска дружба в Плевен. Главен секретар на Министерството на вътрешните работи по време на правителството на Александър Стамболийски (1921-1922) и изпълняващ длъжността главен секретар на БЗНС.

Кмет на София (8 септември 1922 – 9 юни 1923). Дава съществен принос за административното и инфраструктурно развитие на града. Според по-късната комунистическа историография проявява лява политическа ориентация, приеман е за деец на Единния фронт.[2] По време на Деветоюнския преврат е арестуван, изтезаван и убит на 18 юли 1923 година край село Горубляне (днес квартал на София).

Средно общообразователно училище в родния му град носи неговото име. Улица „Крум Попов“ в квартал „Лозенец“ в София (Карта) също е наименувана на него, а в началото на улицата (откъм Перловската река, зад паметника на Христо Смирненски) е поставена паметна плоча.

Книгопис[редактиране | редактиране на кода]

  • Андонова Н., Крум Попов – биографичен очерк. С., 1980, с. 128
  • Геновски М., От селски учител до столичен кмет, С., 1989, с. 288

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]