Кръст за независимостта на България 1908

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кръст за независимостта на България 1908
Информация
Присъждан отБългария
ТипМедал
Присъждан за„Независимостта на България“
Статистика
Учредено1909 г.
Първо присъждан1909 г.
Последно присъждан1910 г.
Общо присъждан11490
Посмъртно присъждан0
Дистинктивни носители11490
Кръст за независимостта на България 1908 в Общомедия

Възпоменателният кръст „За независимостта на България 1908 година“ е български отличие давано в Царство България по случай Независимостта, който обикновено се разглежда като медал.

Медалът е учреден е през първата половина на 1909 с рескрипт на XIV НС. С медала са наградени множество поборници от въстанията, както и офицери и подофицери. Също тага отличието получава цялото царско семейство, множество държавни и представители на интелигенцията. Съгласно дневника на наградените с Възпоменателен кръст „за независимостта“, отличието е връчено на 11490 души.

Медалът „За независимостта“ има формата на румънски (двоен) кръст с дължина на рамената 40 мм и е изработен от бронз.[1] Има вариант за мъже – с правоъгълна лента и за жени – с панделка. Жените, които получават медала са предимно съпругите на видни военни и държавни дейци, както и някои придворни дами. Среща се и много рядка емисия, при която на лицевата страна липсват короните на четирите крила на кръста, вероятно става дума за пробна емисия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Петров, с. 66

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Петров, Т.Български ордени и медали, София, 1982, Военно издателство

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]