Кузман Йосифовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кузман Йосифовски
Кузман Јосифовски
югославски партизанин
лична карта
лична карта

Роден
Починал
1944 г. (28 г.)
Кузман Йосифовски в Общомедия

Кузман Цветанов Йосифовски – Питу (на македонска литературна норма: Кузман Јосифовски - Питу) е югославски комунистически партизанин и народен герой на Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кузман Йосифовски е роден на 23 юни 1915 година в Прилеп. Баща му, Цветан Йосифов, е от село Велмевци, преселник в Прилеп, а майка му, Левтерия Чкатрова е първа братовчедка на Йордан и Димитър Чкатрови.[1] Брат му Аспарух Йосифовски и сестрите му Мара Йосифовска - Гюрга и Стефанка Йосифовска - Прохаска също участват в партизанското комунистическо движение във Вардарска Македония[2].

Родната къща на Йосифовски, днес Мемориален музей „Кузман Йосифоски – Питу“

Завършва основното си образование в родния си град, а средното в Битоля. Следва в Белградския университет и се присъединява към ЮКП през 1938 година[3]. През 1939 година става секретар на Местния комитет на ЮКП за Прилеп, но поради несъгласност с политиката на Методи Шаторов е изключен от Покрайненския комитет на комунистическата партия, като скоро след това е реабилитиран.

След колапса на Кралство Югославия по време на Втората световна война се включва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония. През август 1942 година инструктурът на ЦК на ЮКП Добривое Радославлевич подготвя новия областен комитет в лицето на Кузман Йосифовски, Борко Темелковски, Мара Нацева и Страшо Пинджур[4].

Бюст в Струга

През 1943 става член на главния щаб на НОВ и ПОМ и на ЦК на Македонската комунистическа партия и влиза в инициативния комитет за свикването на АСНОМ. След преспанското съвещание от 2 август 1943 година заминава за Скопие. Организира и съпротивата в окупираната от Албания западна част на Вардарска Македония, където установява контакти с гръцки партизани. Йосифовски основава Местния комитет на ЮКП за Дебър в къщата на Лиман Каба.

Кузман Йосифовски е убит при неизяснени обстоятелства на 25 февруари 1944 година. Според официалната версия е убит от български войник край Скопие, отивайки на среща с представители на БКП. Според друга версия Кузман Йосифовски става неблагонадежден в очите на ръководителите на ЮКП заради застъпването му за образуване на независима македонска държава. Светозар Вукманович - Темпо настоява пред Тито Кузман Стефанов да бъде изключен от АСНОМ след преспанското съвещание от 1943 година.

Паметна плоча на Кузман Стефанов има до бившата фабрика „Алумина“ край Скопие, а негови паметници има в Прилеп, в студентския дом в Скопие и в двора на българското посолство в Северна Македония[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тодоров, Кирил. Героят от Прилеп Йордан Чкатров в драматично време за ВМРО (Летопис за живота и дейността му), Благоевград, 2015, с. 8-9.
  2. ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ, май 2012 година Архив на оригинала от 2016-01-29 в Wayback Machine., взето от www.narodnavolja.com на 11.06.2012 г.
  3. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 649. (на македонска литературна норма)
  4. Мичев, Добрин. Партизанското движение във Вардарска Македония, 1941-1944
  5. Кратка биография на Кузман Йосифовски, архив на оригинала от 19 август 2006, https://web.archive.org/web/20060819013236/http://www.cybermacedonia.com/bkjpitu.html, посетен на 2 април 2010