Кузнецк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кузнецк
Кузнецк
— Град —
Знаме    Герб
Русия
Red pog.png
Кузнецк
Пензенска област
Red pog.png
Кузнецк
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Пензенска област
Население (2010) Понижение 88 806 души
Основаване 1699
Град от 1780
Пощенски код 442530
Телефонен код +7 841-57
МПС код 58
Часова зона UTC+4:00
Официален сайт http://gorodkuzneck.ru
Кузнецк в Общомедия

Кузнецк (на руски: Кузнецк) е град в Русия, разположен в градски окръг Кузнецк, Пензенска област. Населението му през 2010 година е 88 806 души.


История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан през 1699 г. от приближения до Петър I дворянин В.Ф. Наришкин под името Труьово, на брега на едноименната река Труьов (приток на река Сура), на около 120 км източно от град Пенза. По-късно селището започва да се нарича Наришкино. Според документите от преброяването през 1717-1718 г. в Норишкино са налице 185 домакинства на местни жители и 103 домакинства на преселници. Благоприятните природни и географски условия допринасят за бързо развитие на занаятите – кожарство, обущарство, ковашки занаяти, изработване на изделия за конски впряг и др. Населението нараства бързо, разраства се търговията и обмена на стоки, редовно се провеждат панаири. През ноември 1780 г. с указ на Екатерина II Наришкино се преименува на град Кузнецк, център на едноименна област в рамките на Саратовската губерния. След превръщането на града в областен център на база на занаятчийските традиции силно се развива промишлеността – създадени са завод за обработка на кожи и желязо-леярна компания.

След 1874 г. през Кузнецк преминава Моршанско-Сизранската железопътната линия, която през 1890 г. е включена в Сизрано-Вяземската линия. Първоначално гарата на Кузнецк представлява малка дървена сграда, но в периода преди и по време на Първата световна война е изградена каменна сграда, която съществува и до днес. Към края на XIX век в Кузнецк живеят 17 000 души, съществуват 63 кожарски фабрики, 6 маслобойни, една желязо-леярна фабрика и други предприятия. На територията на града функционират 6 църкви, три параклиса, една джамия и над дузина питейни заведения. На 18 януари 1918 г. в Кузнецк е установена съветската власт. От 1928 г. Кузнецк е център на едновременно на Кузнецки регион и Кузнецки окръг в рамките на Средноволжската област. През месец септември 1933 г. е пусната в експлоатация Топлоелектрическа централа (ТЕЦ „Кузнецк“) с обща мощност 2000 киловата, а в средата на 1930-те е основана обувна фабрика.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 февруари 1939 г. град Кузнецк е отделен като самостоятелна административна единица в състава на възстановената Пензенска област. Градът дава своя принос за победата на СССР във Втората световна война (Великата отечествена война 1941-45 г.). Около 12 хил. войници и сержанти и над хиляда офицери от Кузнецк се сражават с врага, като над 6 хил. от тях впоследствие получават отличия – ордени и медали за участието си във войната, а шестима кузнечани стават Герои на Съветския съюз. В града са сформирани 354-та пехотна девизия, 76-ти регион на полеви укрепления и 10-та армия начело с генерал-лейтенант Голиков. На територията на Кузнецк са дислоцирани бойни единици и са евакуирани четири болници. Редица предприятия снабдяват тила с дрехи, обувки, боеприпаси, оръжия и военно оборудване. По време на войната в Кузнецк са евакуирани голям брой машиностроителни предприятия, което спомага за следвоенното развитие на този вид индустрия в града.

През 1980 г. заради успехите, постигнати в стопанското и социално развитие, както и във връзка с 200-годишнината от обявяването на Кузнецк за областен център, градът е награден с почетен орден на СССР. През 1999 г. градът официално обявява датата на своето основаване –7 февруари 1699 г., денят на откриването на първата църква в селището Труьово, и отбелязва с шумни празненства своята 300-та годишнина. На 15 февруари със заповед на Главнокомандващия на Военноморския флот на Русия, с цел военно-патриотическо възпитание на личния състав на Военноморския флот и укрепване на връзката на военните моряци с жителите на град Кузнецк, на ракетния катер 411 „Р-129“, №204 от Балтийския флот се присъжда името „Кузнецк“. Днес град Кузнецк е вторият по значимост индустриален и културен център на Пензенска област.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Промишленост[редактиране | редактиране на кода]

Кузнецк е вторият по големина промишлен център в Пензенска област. Градът произвежда повече от 20% от цялата промишлена продукция на областта, като 90 % от производството на големите и средни предприятия в града се пада на промишления отрасъл. Исторически погледнато, Кузнецкият край винаги е бил известен със своята машиностроителна, обувна, текстилна и мебелна промишленост. Дори на фона на икономическите сътресения от 90-те години на миналия век градът успява да запази промишления си потенциал. По предварителни данни, през 2012 г. делът на промишленото производство в брутния продукт на региона е повече от 24% , а делът на данъците и таксите, получени в бюджета от страна на промишлените предприятия достига 36,7%. Предвид значението на индустриалния комплекс в икономиката на града и неговата важна роля за формирането на бюджета на Кузнецк, общинската администрация обръща особено внимание за промишленото развитие на региона.